Με αύξηση των δαπανών για επενδύσεις –και όχι για κατανάλωση –θα απαντήσει η Γερμανία στη σημαντική εξασθένηση που παρουσιάζει ήδη η οικονομία της. Αυτό προανήγγειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα για τη στροφή που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση στην πολιτική κρατικών δαπανών ως αποτέλεσμα και των πιέσεων που δέχεται από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υποβαθμίσει αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επικαλούμενος τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τη γεωπολιτική αστάθεια, την ασθενέστερη ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη μείωση της εμπιστοσύνης. Ο ίδιος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είναι ξεκάθαρο, και αυτή είναι η απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για περισσότερες επενδύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» είπε ο Σόιμπλε. «Θα μεταφέρουμε το βάρος από την κατανάλωση στις επενδύσεις» είπε.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ. Η γερμανική οικονομία ασθμαίνει καθώς οι εξαγωγές επιβραδύνονται και οι εσωτερικές πολιτικές της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ περιορίζουν την ανάπτυξη, είχαν αναφέρει τέσσερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας στις 9 Οκτωβρίου. Τα ινστιτούτα αυτά έχουν συμβουλευτικό ρόλο για τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων, η οικονομία της Γερμανίας πιθανότατα θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο ύστερα από μείωση της ανάπτυξης κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα μείωσαν τις αναπτυξιακές προβλέψεις τους για ολόκληρο το 2014 από 1,9% σε 1,3%. Υποβάθμισαν επίσης τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2015 από 2% σε 1,2%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να ζητήσουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που έχει στα χέρια του το Bloomberg News.

Πού θα πάνε τα λεφτά

Η κυβέρνηση Μέρκελ ενδιαφέρεται να αυξηθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η ψηφιακή τεχνολογία καιοι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας