Οι προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας υποβαθμίστηκαν από τη Standard & Poor’s σε αρνητικές από σταθερές, με τον οίκο να επικαλείται επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας εν μέσω περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης. «Λόγω των κινδύνων στην εφαρμογή των πολιτικών για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές αλλαγές, πιστεύουμε ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ανάκαμψη στη γαλλική οικονομία και ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μπορεί να επιδεινωθούν πέραν του 2014, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Standard & Poor’s.

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ. Οι επενδυτές έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από τέτοιου είδους υποβαθμίσεις, κάτι που δείχνει ότι επικεντρώνουν περισσότερο την προσοχή τους σε δικές τους αναλύσεις αντί για τις εκθέσεις οίκων αξιολόγησης. Από τον Ιανουάριο του 2012 που η Γαλλία έχασε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ από την Standard & Poor’s, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της έχουν υποχωρήσει περίπου στο 1,24% από 3,04%.

Καθώς η οικονομία της Γαλλίας δεν έχει μπορέσει να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη τα πρώτα δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους και το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (ένθετη φωτογραφία) υποχώρησε στο μόλις 13%. Η έλλειψη θετικών αποτελεσμάτων από το μέτωπο της οικονομίας έχει μειώσει την ισχύ του Ολάντ και η κυβέρνησή του προσπαθεί τώρα να διατηρήσει τη στήριξη ακόμη και των ίδιων των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Ολάντ πιέζει του ευρωπαίους εταίρους για περισσότερη υποστήριξη καθώς το Παρίσι δεν πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί νωρίτερα φέτος. Θεωρεί ότι οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν λόγω της χαμηλής ανάκαμψης στην ΕΕ και της ανάγκης που υπάρχει να στηριχτεί περισσότερο η ζήτηση. «Εάν όλοι εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας, θα έχουμε ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη», επισήμανε ο Ολάντ.