O πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέστειλε τη συμμετοχή του όπως και εκείνη του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στην τουρκική πρόκληση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών κ. Αϊντα ο οποίος έφτασε χθες στη Λευκωσία, αιφνιδιάστηκε και αντί της κοινής συνάντησης που επρόκειτο να γίνει αύριο, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο κ. Αναστασιάδης προήδρευσε χθες συνεδρίασης του άτυπου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά το πέρας της οποίας εκδόθηκε συμφωνημένη ανακοίνωση που περιελάμβανε την αποχώρηση του κύπριου προέδρου από τις συνομιλίες. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την κατάσταση πολύ σοβαρή και ήδη συζητούνται διαδοχικά μέτρα αντίδρασης, διπλωματικά και νομικά. Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η αναστολή της συμμετοχής του κύπριου προέδρου στις διαπραγματεύσεις «είναι το ηπιότερο μέτρο» και άφηναν να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις στην τουρκική παραβίαση μπορεί να φθάσουν και μέχρι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα δεσμεύει περιοχή νότια της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Λάρνακας και της Λεμεσού. Στο Οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») πραγματοποίησε ήδη γεωτρήσεις η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ πριν από ένα μήνα άρχισε γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 9 («Ονασαγόρας») ο ιταλοκορεατικός κολοσσός ENI-KOGAS. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, η φρεγάτα «Μπάφρα» συνεχίζει να παρακολουθεί το σκάφος «Saipem 10000» που κάνει τη γεώτρηση. Σημειώνεται ότι είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις γεωτρήσεις από το ίδιο σκάφος, ενώ μέχρι στιγμής το πλοίο δεν έχει παρενοχληθεί.

Είναι προφανές ότι, εκτός των άλλων, η Αγκυρα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τις διεθνείς εταιρείες και να αποθαρρύνει μελλοντική εμπλοκή τους στις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Η Λευκωσία σε συνεννόηση και συντονισμό με την Αθήνα σχεδιάζει διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης των κέντρων αποφάσεων για τις τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Αναστασιάδης έχει καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους και άλλους ξένους ηγέτες. Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Λευκωσία θεωρεί μάλλον χλιαρή την αμερικανική αντίδραση και συνεχίζει τα διαβήματα για πιο έντονη καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Η εκπρόσωπος προσέθεσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.