Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ στη διαχείριση και την ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων αναμένεται να διατεθούν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ποσό που αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό έκανε γνωστό την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Διαχείριση και ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων στην Ελλάδα».

Αφού επισήμανε την εκκρεμότητα συμμετοχής σημαντικών κονδυλίων που αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο για τη χώρα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν το βιοαέριο και η βιομάζα, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιστοίχων έργων σε φαινόμενα γραφειοκρατίας, αλλά και αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών. Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, τόνισε ότι προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, την ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ σε τελευταίο επίπεδο διαβαθμίζονται οι ΧΥΤΑ, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή βαρύτατων προστίμων στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης και της βιομηχανίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» όπως είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μισέλ Σπονάρ της διεύθυνση Περιβάλλοντος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τους νέους στόχους επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, οι οποίες αναμένονται να φθάσουν μέχρι το 2030 σε ποσοστό έως και 70%, ενώ ο άμεσος δεσμευτικός στόχος για το 2020 θα φθάσει το 50%.

Επίσης, σε ποσοστό 25% αναμένεται να μειωθεί η υγειονομική ταφή μέχρι το 2025, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανακύκλωση συσκευασιών και ειδικά για τις πλαστικές συσκευασίες.

Ο κ. Σπονάρ εκτίμησε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται η δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους σε αποφυγή δημιουργίας ανεπαρκών υποδομών χαμηλής αποδοτικότητας, αλλά και σε άμεσες επενδύσεις με βάση τις πρόσφατες τεχνολογίες.

Στην καταπολέμιση των φαινομένων της παράνομης ανεξέλεγκτης διάθεσης, αλλά και εμπορίας αστικών αποβλήτων, αλλά και των προσπαθειών χειραγώγησης των διαδικασιών έργων ανάθεσης αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.

Επισήμανε δε, τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και τις εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, τονίζοντας κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη επιμερισμού της ευθύνης με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Τέλος, ο κ. Λουκάς Χριστοφόρου πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της ακαδημίας Αθηνών στον χαιρετισμό που απεύθυνε, εκτίμησε με βάση τις μελέτες της Ακαδημίας ότι είναι εφικτός στόχος για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μία χώρα μηδενικών ρύπων.