Ανυποχώρητοι παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία της περιφέρειας.

Την Τρίτη έδωσαν τελεσίγραφο στην ηγεσία να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους έως την Τετάρτη και στον κυβερνήτη της πόλης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, να παραιτηθεί.

Ο Λιουνγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως» τις κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας πως το Πεκίνο «δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του».

Την ανησυχία της εκφράζει η Βρετανία, ενώ προσεκτικές αποστάσεις κρατούν οι ΗΠΑ.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το κίνημα Occupy Central έθεσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη της πόλης να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της Δημοκρατίας και να παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση περιορίστηκε στο ότι θα ανακοινώσει «νέο σχέδιο κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής» την ίδια ημέρα.

Οι διαδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι αλλά έχουν φτάσει στο ζενίθ τους την τελευταία εβδομάδα, γίνονται με καθιστικές διαμαρτυρίες που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους ή κυβερνητικά κτίρια.

Την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, εορτάζεται στην Κίνα η Εθνική Ημέρα. Η αργία καθιστά πιθανότερη τη μεγαλύτερη προσέλευση διαδηλωτών στους δρόμους.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το Πεκίνο «δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του»

Ο ίδιος ο κυβερνήτης περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να «σταματήσουν αμέσως τις κινητοποιήσεις», μεταφέροντας επίσης πως το Πεκίνο είναι αμετακίνητο. Ο κυβερνήτης Λιουνγκ, περιορισμένης δημοτικότητας στην περιφέρεια, ξεκαθάρισε επίσης πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν την εκπνοή της θητείας του.

«Οι ιδρυτές του Occupy Central είχαν πει επανειλημμένα πως εάν το κίνημα τεθεί εκτός ελέγχου, θα το καλούσαν να σταματήσει» είπε, καλώντας τους «να τηρήσουν αυτή τους την δέσμευση και να σταματήσουν αμέσως αυτή την εκστρατεία».

«Η κεντρική κυβέρνηση» είπε, δηλαδή το Πεκίνο, «δεν θα ανακαλέσει την απόφασή της» σχετικά με το πλαίσιο της ανάδειξης του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ από την κάλπη.

Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης δεν προξενεί έκπληξη, αλλά οι αναφορές του Λιουνγκ πιθανότατα δεν θα ηρεμήσουν τους διαδηλωτές.

Ανήσυχη η Βρετανία, αποστάσεις κρατούν οι ΗΠΑ

Το Λονδίνο δεν έκρυψε πως το απασχολεί η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την «βαθιά του ανησυχία» μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Όταν ρωτήθηκε εάν αισθάνεται ότι έχει υποχρέωση να μιλήσει για τα γεγονότα, απάντησε «φυσικά, αισθάνομαι ότι έχω βαθιά υποχρέωση».

«Όταν είχαμε φτάσει σε συμφωνία με την Κίνα, υπήρχαν λεπτομέρειες της συμφωνίας σχετικά με τη σημασία να δοθεί στο λαό του Χονγκ Κονγκ ένα δημοκρατικό μέλλον εντός της προσέγγισης των «δύο συστημάτων»» είπε. «Ελπίζω πως το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί» σημείωσε ο Κάμερον.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον κρατά πολύ προσεκτικές αποστάσεις. Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε στο ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές να «δείξουν αυτοσυγκράτηση» και τους διαδηλωτές «να εκφράσουν ειρηνικά τα αιτήματά τους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει μεν αιτιάσεις του Πεκίνου πως εμπλέκονται στα εσωτερικά της Κίνας αλλά είχαν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους «στα αιτήματα του λαού του Χονγκ Κονγκ».

Η Ουάσινγκτον έχει σήμερα αρκετά στενότερους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα από ό,τι, όπως σημειώνει το Reuters, την εποχή της Τιενανμέν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αμερικανικά κυβερνητικά στελέχη έχουν έρθει σε επαφή με ομολόγους τους στο Πεκίνο υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθερότητας σε ένα διεθνές οικονομικό κέντρο όπως το Χονγκ Κονγκ.