Οταν οι U2 εμφανίστηκαν στην έδρα της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια για να παρουσιάσουν το νέο τους άλμπουμ μαζί με τα νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, μια εποχή τελείωσε και μια νέα γεννήθηκε. Στη μουσική αλλά και στην υψηλή τεχνολογία. Η δεύτερη δεν θα είναι μια καλή για την εταιρεία του Τζομπς.

Στη μουσική, όλα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα. Είναι η εποχή που ακόμη και μπάντες αναφοράς όπως οι U2 υιοθετούν νέες πλατφόρμες για να προωθήσουν τις μουσικές τους, η εποχή στην οποία ψηφιακά όλα θα διατίθενται δωρεάν – έτσι, τσάμπα, ακούσαμε όλοι οι κάτοχοι ενός iPhone τα τραγούδια του «Songs of Innocence», που μια χαρά ροκ κομμάτια είναι κι ας λοιδορήθηκαν επειδή ο Μπόνο και η παρέα του τα λάνσαραν στην πολυδιαφημισμένη φιέστα της Apple.

Στην τεχνολογία όμως, αυτό σήμανε ότι η ακριβοθώρητη Apple χρειάζεται πια τους πενηντάρηδες Ιρλανδούς για να παρουσιάσει τα νέα της προϊόντα.

Στην αρχή κι εγώ νόμιζα ότι οι U2, πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ και περισσότερο διασημότητες πια παρά τραγουδοποιοί, χρησιμοποίησαν την Apple για να ξαναγεννηθούν. Οτι έχοντας να επιδείξουν μόνο το γυαλισμένο όνομά τους έπιασαν την Apple«κορόιδο», που τους πρόσφερε το τεράστιο κοινό της για να πουλήσουν την «πραμάτεια»τους.

Δύο εβδομάδες μετά, η συνεργασία με τους U2 είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στην Apple εφέτος. Μια εταιρεία, υποτίθεται αιχμής, που παρουσιάζει ένα τηλέφωνο που τελικά λυγίζει και που παρά τις κολοσσιαίες πωλήσεις – λόγω της δύναμης της αδράνειας ενός καλομαθημένου καταναλωτικού κοινού – παραδέχεται αστοχίες υλικού. Μια εταιρεία κατ’ όνομα πρωτοπόρος που στέλνει σε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες της το πολυδιαφημισμένο νέο επαναστατικό λογισμικό της, μόνο για να το αποσύρει ως άχρηστο λίγα 24ωρα αργότερα. Μια εταιρεία με έμβλημα την κατασκευαστική αρτιότητα που υποβαθμίζει τα προϊόντα της στη μετριότητα της «ορθής χρήσης», σαν να σου λέει ότι«ε, το iPhone 6 Plus αν το βάλεις στην τσέπη μπορεί και να χαλάσει – έχε το καλύτερα σε εικονοστάσι».

Πριν από την εκδήλωση της 9ης Σεπτεμβρίου στο Κουπερτίνο, η Apple ήταν μια εταιρεία που είχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις διαρροές από τους λογαριασμούς του iCloud. Και τελικά παρουσίασε κάτι ελαττωματικά smartphones με αποτυχημένα λογισμικά. Και ευτυχώς που είχε τους U2.

Επειδή τα τραγούδια των U2 τα άκουσα και είναι πολύ καλά, πιστεύω ότι η Apple έπιασε κορόιδο τους Ιρλανδούς. Χρησιμοποίησε το τεράστιο όνομά τους για να πουλήσει εφέτος την πραμάτεια της.