Για αδιαλλαξία κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974, αλλά στη δεκαετία του '60» και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα στήριξε προτάσεις του ΟΗΕ, όμως η αδιαλλαξία της 'άλλης πλευράς' αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο».

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές. Ζητάμε να καταλάβουν πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά τις δυο πλευρές».

Επίσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε-δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η άλλη πλευρά πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες», ενώ επανέλαβε τη θέση «για να υπάρξει το τέλος της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο και αν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «τα αποθέματα δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι' αυτό το λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο».

Τέλος, σημείωσε ότι «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση», σημειώνοντας ότι «αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωσή του για τη συνάντηση, σημείωσε ότι «συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο» και ότι «ο ΓΓ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, με βάση την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Επίσης, «τους παρότρυνε (σ.σ. ο ΓΓ του Οργανισμού) να εργασθούν χωρίς καθυστέρηση για να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των θέσεών τους, με βάση τις αρχές που εκτίθενται στο κοινό ανακοινωθέν».

Στο μεταξύ, στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της τουρκικής αντιπροσωπείας να γίνεται αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Στη σύνοδο συμμετείχε και ο κ. Έρογλου.

Η αντίδραση της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών και αφρικανικών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η τουρκική προσπάθεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από