«Ηρθα για να πείσω τη Γερμανία ότι η Γαλλία μιλά σοβαρά όταν λέει ότι κάνει μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την κυρία Μέρκελ, στην πρώτη του επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα ως πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει η Γαλλία, παρέπεμψε όμως στις Βρυξέλλες το θέμα της καθυστέρησης του Παρισιού να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

«Ο Μανουέλ Βαλς μου παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και νομίζω ότι πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων που παίρνει η Γαλλία», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας: «Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες, αλλά η αξιολόγησή τους θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Βαλς μετέβη στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στην καγκελάριο τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησής του και για να ζητήσει από την πρώτη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε επενδύσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία της περιφέρειας.

Η Μέρκελ υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πως υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».