Από μια τέντα, στην πιο απομονωμένη περιοχή της χώρας, κυβερνά την Αυστραλία για μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ. Για χρόνια, πήγαινε για μερικές μέρες και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους Αβορίγινες ως εθελοντής. Την παράδοση αυτή την συνεχίζει τώρα και ως πρωθυπουργός.

Περνά ολόκληρη αυτή την εβδομάδα στο Arnhem Land, στην κοινότητα των Αβοριγίνων, συνοδευόμενος από κυβερνητικούς εκπροσώπους αλλά προσπαθεί να ζει όπως και οι ιθαγενείς.

Δεν είναι εύκολο αφού παράλληλα με τα καυτά θέματα των Αβοριγίνων έχει να αντιμετωπίσει και εξίσου καυτά διεθνή και εσωτερικά ζητήματα. Μόλις την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για το Arnhem Land, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα στείλει εξακόσιους άνδρες και έως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη «Super Hornet» στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανών επιχειρήσεων κατά του ισλαμικού κράτους στο έδαφος του Ιράκ.

Η παρουσία του στη τέντα του Arnhem Land, δημιουργεί και θέματα ασφαλείας αφού η Αυστραλία αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε «υψηλό» από «μεσαίο», εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για τρομοκρατική επίθεση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2003 που η Αυστραλία αυξάνει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως αυτό δεν σημαίνει πως επίκειται κάποια τρομοκρατική επίθεση. Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη απειλή. Αυτό που έχουμε είναι πληροφορίες ότι υπάρχουν άνθρωποι με την πρόθεση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εδώ στην Αυστραλία» είπε ο κ. ‘Αμποτ.

Στο Arnhem Land ο αυστραλός πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους ηγέτες των Αβοριγίνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιθαγενών, με κύριο μέλημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή για την μείωση της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων ο Τόνι Αμποτ εξετάζει πρόταση για να δοθούν τρεις θέσεις στη γερουσία (με τη μέθοδο της ποσόστωσης) αποκλειστικά σε ιθαγενείς και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αναγνωριστούν στο σύνταγμα οι Αβορίγινες, ως οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας.