Οι εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (ΒοΑ) έπειτα από τη σύλληψη του διοικητή της Aρντιαν Φουλάνι, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στη συνέχιση των εργασιών της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε, χθες, στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Αλβανίας.

Επίσης, υπογράμμισαν πως τα περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της λειτουργίας του Ιδρύματος προϋποθέτουν δύο βασικούς παράγοντες, την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και την εγγύηση των υψηλών προτύπων επαγγελματισμού στη διοίκησή της.

Η συνάντηση των κ.κ. Νισάνι και Ράμα έγινε έπειτα από τη σύλληψη του κ. Φουλάνι, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 713 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 6,63 εκατ. δολάρια) από έναν υπάλληλο του Ιδρύματος, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

Εξάλλου, ο κ. Ράμα είχε συναντήσεις με μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, με τα οποία συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση και την ανάγκη συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ο αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με την Ελιζαμπέτα Γκιόνι, α' αναπληρώτρια διοικητή, στην οποία -έπειτα από την απόφαση που έλαβε (στις 6 Σεπτεμβρίου) το Εποπτικό Συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή την παύση του κ. Φουλάνι- ανατέθηκαν τα καθήκοντα διοίκησης του Ιδρύματος.

Στη συνάντησή του με την κ. Γκιόνι, ο κ. Ράμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξέλθει από αυτή τη “δοκιμασία” περισσότερο ασφαλής.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας –με απόφασή του στις 6 Σεπτεμβρίου– αποφασίζει να προτείνει στη Βουλή την παύση του κ. Φουλάνι και διαπιστώνει ότι η απουσία διοικητή δεν προκαλεί θεσμικό κενό στη διοίκηση του Ιδρύματος, δεδομένου ότι συνθήκες επιτρέπουν τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον α' αναπληρωτή διοικητή (στην κ. Γκιόνι).

Το Εποπτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξή του στην α' αναπληρώτρια διοικητή και καλωσόρισε τα μέτρα που ελήφθησαν απ' αυτήν, για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο διαβεβαίωσε το κοινό και τις αρχές ότι εκτελεί το σύνολο των λειτουργιών του με τον υψηλότερο βαθμό υπευθυνότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πλήρη συνεργασία της με την Βουλή και τις αρμόδιες αρχές, με στόχο να επιλυθεί το θέμα και να αποδοθούν ευθύνες, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από