Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες κι έδειχνε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο γάλλος πρόεδρος δεν θα είχε απολύτως καμία τύχη. Στην πρόθεση ψήφου ο Νικολά Σαρκοζί προηγούνταν με 30%, η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ακολουθούσε με 23%, ενώ ο Σοσιαλιστής πρόεδρος αποσπούσε μόλις το 16% – περίπου όση ήταν και η αποδοχή του στην κοινή γνώμη. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι όποιος και να ήταν ο δεξιός υποψήφιος, ο Ολάντ θα έπαιρνε το ίδιο ποσοστό, 16%. Υπήρχε όμως και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: ο Σαρκοζί ήταν ο μόνος που θα νικούσε τη Λεπέν στον πρώτο γύρο. Στο δίδυμο Αλέν Ζιπέ – Μαρίν Λεπέν το σκορ έδειξε 24% – 33%. Και στο δίδυμο Φρανσουά Φιγιόν – Μαρίν Λεπέν 16% – 35%.

Οταν πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση, ήταν ακόμη ελάχιστοι αυτοί που γνώριζαν στη Γαλλία ότι η Βαλερί Τριερβελέρ ήταν σχεδόν έτοιμη να κυκλοφορήσει το βιβλίο της για τα «μαγικά χρόνια» και το τέλος της σχέσης της με τον Φρανσουά Ολάντ. Κι ακόμη, δεν είχε αποκαλυφθεί το νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Νικολά Σαρκοζί. Η εξίσωση των τελευταίων εξελίξεων έχει επομένως δύο χαμένους και μία κερδισμένη: την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Είναι κάτι που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά. «Η εξουσία είναι γυμνή. Ο βασιλιάς Φρανσουά Ολάντ είναι γυμνός. Ο πρίγκιπας Μανουέλ Βαλς είναι γυμνός» δήλωνε στις 30 του περασμένου Αυγούστου, στην πρώτη της ομιλία μετά την rentrée, την επιστροφή από τις διακοπές.

Η Λεπέν είχε εστιάσει τότε την κριτική της σε δύο σημεία. Το ένα ήταν η κυβερνητική αστάθεια. «Η δεύτερη κυβέρνηση Βαλς», είχε προβλέψει, «δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη. Είναι μια ψευδαίσθηση αλλαγής και θα πέσει γιατί θα συντριβεί πάνω στο τείχος της πραγματικότητας». Το δεύτερο σημείο ήταν η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα η ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας στον πρώην τραπεζίτη Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτό το σημείο η ακροδεξιά Λεπέν επιτέθηκε στον Σοσιαλιστή Ολάντ από αριστερά: «Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε οριστικά την προσχώρησή του στον πιο άγριο, τον πιο ανόητο και πιο άδικο νεοφιλελευθερισμό» δήλωσε.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Εμπειρη επικοινωνιακά, η Λεπέν έσφαξε με το βαμβάκι τον γάλλο πρόεδρο για το πόνημα της Βαλερί Τριερβελέρ. Σε χθεσινές της δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να διαβάσει το βιβλίο. «Ασφαλώς όχι!» απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Πρόκειται για ένα αίσχος για τη Γαλλία, το οποίο αγγίζει τόσο αυτή που μιλάει όσο και αυτόν για τον οποίο μιλάει». Την ίδια «δεν την αγγίζει καθόλου ο πόνος μιας γυναίκας η οποία είναι σαφές ότι μιλάει για να εκδικηθεί», ενώ την εξοργίζει το γεγονός ότι «η πολιτική τάξη τίθεται σε ομηρεία από αυτό το ρεσιτάλ απρέπειας του Φρανσουά Ολάντ και της Βαλερί Τριερβελέρ». Και η λέξη «φαφούτηδες» που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο γάλλος πρόεδρος για τους φτωχούς; «Είναι ταπεινωτικό. Εάν το είπε, αποκαλύπτεται μια πλευρά που καταστρέφει οριστικά την εικόνα του στα μάτια αυτών που τον εμπιστεύτηκαν».

Οι φιλοδοξίες της Λεπέν φτάνουν μέχρι τη συγκατοίκηση, δηλαδή μια δική της κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες βουλευτικές εκλογές με τον Ολάντ στην προεδρία.