Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την υποψία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών για τη χρηματοδότηση, οργάνωση και στρατολόγηση Βόσνιων υπηκόων για να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμικών ομάδων στη Συρία και στο Ιράκ.

Η εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμασκός», στην οποία συμμετέχουν μέλη της κρατικής υπηρεσίας έρευνας και προστασίας (SIPA), της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας (OSA) και των αστυνομικών αρχών των δύο οντοτήτων και της περιφέρειας Μπρτσκο.

Από τη SIPA ανακοινώθηκε ότι για τις έρευνες έχουν επιστρατευθεί 200 αστυνομικοί και πράκτορές της.

Έρευνες και προσαγωγές υπόπτων πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Σαράγεβο και στις πόλεις Κίσελιακ, Μαγκλάγια, Σρεμπρένικ, Ζβόρνικ, Μπούζε και Τέσλιτς.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται και τα χωριά Γκόρνιε Μάοτσε και Γκόρνιε Μπότσινιε, γνωστά ως κέντρα ακραίων ισμαλιστών-ουαχαμπιτών.

Η εισαγγελία της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και η υπηρεσία έρευνας και προστασίας ανήγγειλαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι υπάρχει πλήρης αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών.

Σημαντική είναι η διεθνής συνεργασία για την υλοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρουν οι δικαστικές και αστυνομικές πηγές της χώρας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, τους τελευταίους μήνες, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έφυγαν 150 άτομα, με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ και εντάχθηκαν σε ακραίες ισλαμικές ομάδες, όπως η Al-Nusra Front, που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Ιούνιο, η Βουλή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υιοθέτησε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή πολιτών της χώρας σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνων. Ποινές φυλάκισης προβλέπονται και για όσους χρηματοδοτούν και προπαγανδίζουν την αναχώρηση για συμμετοχή σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό.