Τον πρώην γενικό διευθυντή και «έναν από τους πιο πολύτιμους φίλους», τον Ιβ Καρσέλ έχασε την Κυριακή ο όμιλος Louis Vuitton Moet Hennessy. Ο Καρσέλ πέθανε σε ηλικία 66 ετών έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Καρσέλ υπήρξε ένας από τους πιο μεγάλους παράγοντες του LVMH από το 1990, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση και ορίστηκε επικεφαλής του τμήματος μόδας και δερμάτινων ειδών. Το 2012, αποχώρησε από τις υποχρεώσεις του αυτές, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδρου του Ιδρύματος Louis Vuitton – το οποίο θα ανοίξει σύντομα.

Απόφοιτος του Ecole Polytechnique του Παρισιού, ο Καρσέλ αποδείχθηκε εμπορική ιδιοφυΐα για τον όμιλο. Εργάστηκε σκληρά για την επέκταση του μονογράμματος Vuitton, καθώς και για την επιτυχημένη ανάπτυξη του brand (ιδρύθηκε το 1854) σε παγκόσμιο γίγαντα με 500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από εργασιομανής ωστόσο, ο Καρσέλ ήταν επίσης λάτρης της σύγχρονης τέχνης και πρωτοπόρος. Οπως αναφέρει η Liberation, ήταν ο άνθρωπος που μπόρεσε να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη ιδέα για τη σύγχρονη πολυτέλεια, επιδιώκοντας τη συνεργασία της Vuitton με εικαστικούς καλλιτέχνες.

«Ενας ακούραστος ταξιδιώτης, ο Ιβ ήταν ο πρωτοπόρος που ενσάρκωνε την εικόνα και τις αξίες της Lοuis Vuitton. Πάντα περίεργος, παθιασμένος και δραστήριος, ήταν ένας από τους πιο εμπνευσμένους ηγέτες που είχα το προνόμιο να γνωρίσω», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου LVMH Μπερνάρ Αρνό.