Βγαλμένη απ’ τα σπλάγχνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι από προχθές και επισήμως «μικρή πρωθυπουργός» στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ως φανατική της Σιμόν ντε Μποβουάρ απολαμβάνει κι άλλη μια πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα σ’ αυτόν τον θώκο. Η δια-κυβέρνησή της μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι το απόλυτο κρας τεστ διαχείρισης εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετοί επέκριναν τη στυλιστική επιλογή της Ρένας Δούρου να φορέσει κόκκινες γόβες στιλέτο κάτω από το συντηρητικό γκρι κοστούμι εργασίας την ημέρα της ορκωμοσίας της στην Περιφέρεια Αττικής. Ομως, οι κόκκινες γόβες στιλέτο στα πόδια της Δούρου σηματοδοτούν κάτι που υποψιάζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012: τη μεγάλη στροφή της βουλευτού που έγινε διάσημη όταν της πέταξε ένα ποτήρι νερό ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής.

Η στροφή αυτή αποτυπώθηκε πλήρως σε όλο το τελετουργικό της προχθεσινής ορκωμοσίας: η άλλοτε «Ρένα της διπλανής πόρτας» να σκηνοθετεί τον εαυτό της ως άλλος Σπίλμπεργκ. Δεν ήταν τα παπούτσια, είναι μια διάχυτη αίσθηση που υφέρπει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η περιφερειάρχης μετεξελίσσεται σε έναν θηλυκό «Αβραμόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ» στο επικοινωνιακό πεδίο.

Η ίδια δεν δείχνει να πτοείται. Αλλωστε, μετά τη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν –μόνο στον λαό, στον οποίο ορκίστηκε με υψωμένη τη γροθιά.

Καμικάζι. Η επιτυχία είναι θέμα κινήσεων. Σε μια στιγμή που όλοι κόντευαν να ξεχάσουν ότι είναι υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που το περιστατικό με τον Κασιδιάρη κόντευε να ξεχαστεί, εκείνη πήρε τη μεγάλη απόφαση να δώσει την μάχη για την Περιφέρεια Αττικής.

Γνώριζε φυσικά ότι δεν ήταν εκείνη η πρώτη επιλογή Τσίπρα αλλά η Σοφία Σακοράφα. Το «ναι» της Δούρου απέναντι στο «όχι» της Σοφίας την ανέβασε κατακόρυφα στο εσωτερικό ενός παραζαλισμένου κόμματος, που μόλις τότε συνειδητοποιούσε τι σημαίνει να δίνει κανείς τριπλή μάχη –για τις ευρωεκλογές, τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ως καμικάζι της πολιτικής η Δούρου, αφού το αποφάσισε, το έκανε σωστά. Πήρε εγκαίρως το ρίσκο να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα κάνοντας τη διαφορά τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στων άλλων κομμάτων. (Αργότερα δέχτηκε σφοδρή κριτική γι’ αυτό από άλλους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν παραιτήθηκαν –αλλά και δεν εξελέγησαν…)
Δέχτηκε ανεπιφύλακτα την κομματική βοήθεια από όπου κι αν προερχόταν και πήρε σβάρνα τα κανάλια –και τα απόμερα ταβερνάκια ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, όπου είχε «τυχαίες» συναντήσεις με επιχειρηματίες μεγάλης αθλητικοεκλογικής επιρροής προκαλώντας εσωκομματικό σούσουρο…

Εκανε και μια φωτογράφιση που έκλεψε την παράσταση στην κουζίνα της μαμάς της. Ωστόσο το απλό κορίτσι από το Αιγάλεω, με μπαμπά αστυνομικό, δεν ανήκε ποτέ πραγματικά στα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Τη βοήθησαν σε αυτό το καλό ιδιωτικό σχολείο, οι ξένες γλώσσες που μιλάει με άνεση, η αγάπη στο διάβασμα και η έμφυτη ψυχραιμία.

Η διαδρομή. Η πρώτη γυναίκα περιφερειάρχης Αττικής μπήκε στον Συνασπισμό το 1995. Ο λόγος; «Ηταν ένας πολιτικός χώρος που έδινε έμφαση σε αρχές και αξίες όπως η ισότητα των δύο φύλων, η ελευθερία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των ομοφυλοφίλων και το άνοιγμα στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής» θυμάται στέλεχος του ΣΥΝ που μπήκε επίσης στο κόμμα περίπου την ίδια περίοδο. Τότε η Ρένα δεν θα φορούσε ποτέ κόκκινη γόβα στιλέτο. Το νεαρό στέλεχος ενδιαφερόταν πολύ για τα φεμινιστικά και τα γυναικεία θέματα –σε βαθμό εξοργιστικό για τους άλλους! –ενώ δεν έχανε καμιά κινητοποίηση στους δρόμους και στις πορείες –βεβαίως, πήγε και στη Γένοβα το 2001. Πολιτικός μέντοράς της ήταν ο Στέργιος Πιτσιώρλας, το Νούμερο 2 του ΣΥΝ όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος: στέλεχος της ανανέωσης, με ανοιχτά αφτιά προς το ΠΑΣΟΚ, κάτι που πέρασε και στην πολιτική στάση της Δούρου. Σιγά σιγά βρήκε τις πολιτικές της ισορροπίες στην ομάδα Μπαλάφα – Παπαδημούλη – Πουλάκη, οι οποίοι είναι κοντά στην ηγεσία αλλά με σχετική αυτονομία.
Δίνει πάντοτε μεγάλη σημασία στα φεστιβάλ και στα κάμπινγκ. Στο κάμπινγκ της Νεολαίας στη Νάξο έρχεται πολύ κοντά στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Μαζί του έχει σχέση εκτίμησης και αγάπης. Τη στήριξε και τον στήριξε, ιδιαίτερα τα πρώτα πέτρινα χρόνια της προεδρίας του.

Η στήριξη δεν είναι μόνο πολιτική. Οι γνώσεις της Ρένας Δούρου στα τουρκικά και γαλλικά αποδεικνύονται χρήσιμες για να βοηθήσει στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τον συνοδεύει και στο περίφημο πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Παρατηρητικοί αυτόπτες μάρτυρες εκείνου του ταξιδιού επισημαίνουν ότι η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μοναδική από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ «που έδωσε μεγάλο βάρος στο εβραϊκό λόμπι».

Φαν των μίντια. Φίλοι της από τα πολύ παλιά την περιγράφουν ως ισορροπίστρια. «Η Δούρου δεν διαφωνεί ποτέ μαζί σου» λένε. «Ανάλογα με τον συνομιλητή της λέει πάντα, «ναι, ναι»».
Επίσης είναι άνθρωπος της παρέας. Της αρέσει να βγαίνει με φίλους σε ταβερνάκια και ρεμπετάδικα. Βέβαια, μετά την εκλογή στην ελληνική Βουλή γύρισε την πλάτη σε τουλάχιστον δύο κολλητούς της φίλους. Ενας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Παπαδόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος παρ’ όλα αυτά λέει γι’ αυτήν ότι «είναι ιδιαίτερα ηθικό στοιχείο».

Ανθρωπος που την αγαπά πολύ την περιγράφει ως ντόμπρο και ευθύ τύπο. «Ο,τι έχει να πει, σου το λέει κατάμουτρα και όχι πισώπλατα. Είναι αντράκι». Εξυπνη, πεισματάρα, φιλόδοξη και ξεροκέφαλη (με την καλή έννοια).

Εκτιμά τον Μανώλη Γλέζο τον οποίο έπεισε να της μιλήσει. Προϊόν αυτής της σχέσης το βιβλίο «Μια κουβέντα με τον Γλέζο», το οποίο παρουσιάστηκε μετά την εκλογή στην περιφέρεια. Ο όρκος των Κορυσχάδων, το αίτημα για να γίνει η ορκωμοσία στην Πνύκα και οι λαϊκές συνελεύσεις που αναμένεται να κατακλύσουν την Περιφέρεια Αττικής δείχνουν ότι η Δούρου ακούει προσεκτικά το σύμβολο της Αριστεράς.
Στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όλοι τη θυμούνται να κάθεται μαζί με τους δημοσιογράφους και να μη λέει ποτέ «όχι» σε μια τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή γενικά μιντιακή πρόσκληση. Είναι φανατική των social media. Ποστάρει μανιωδώς σε facebook και twitter, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις φωτογραφίσεις.

Είναι Ολυμπιακός παρότι αποφεύγει να πάει στο γήπεδο. Οι άνθρωποι που την πιστεύουν περιμένουν από αυτή «να μη μείνει στα λόγια». Οι άνθρωποι που τη θεωρούν «επικοινωνιακό προϊόν» είναι βέβαιοι ότι «η Ρένα θα προεδρεύει και από κάτω τίποτα δεν θα αλλάξει στην Περιφέρεια». Το σίγουρο είναι ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δούρου δεν είναι η πρώτη «πρόβα εξουσίας» –είναι η πρώτη πραγματική εξουσία!