Σωστή οργάνωση χωρίς υπερβολές. Ναι στις εξόδους και τη διασκέδαση, αλλά με μέτρο. Επιμονή. Οσο για τις ημέρες των Εξετάσεων, το «άγχος… απαγορεύεται. Γράψτε σαν να γράφετε ένα διαγώνισμα στο σχολείο». Αυτά δεν είναι συμβουλές από όποιους κι όποιους. Είναι από τους «πρώτους των πρώτων» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων που έκαναν σκόνη τα μόρια και συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες. Οι αριστούχοι και αυριανοί φοιτητές μιλούν στα «ΝΕΑ» για τις δυσκολίες των Εξετάσεων, για τη χρονιά που πέρασε και για τη «συνταγή» που ακολούθησαν για να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Αθανασία Κοκκάλα

Αρχιτεκτονική Αθήνας

22.680 μόρια

Στο ερώτημα πώς κατάφερε να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Αθήνας με υψηλή βαθμολογία, απαντά «με συστηματική αλλά όχι υπερβολική μελέτη. Εκανα και τις βόλτες μου. Διάβαζα φυσιολογικά. Δεν έκανα κάτι εξτρίμ. Αλλά διάβαζα κάθε μέρα. Αλλιώς δεν βγαίνει η ύλη». Επέλεξε αυτήν τη σχολή «διότι μ’ ενδιαφέρει ως αντικείμενο. Εκανα σχέδιο, μου άρεσε και αποφάσισα να δηλώσω τη σχολή». Για όσους φέτος θα δώσουν Πανελλαδικές, η Αθανασία τονίζει πως «θα πρέπει να διαβάζουν συστηματικά, αλλά την ώρα των Εξετάσεων δεν πρέπει να έχουν άγχος».

Αλεξανδροσ Δασκαλάκης Μουντάνος

Χημ. Μηχ/κών ΕΜΠ

18.892 μόρια

Ο Αλέξανδρος αποδίδει στις καλές βάσεις που είχε αποκτήσει εδώ και έξι χρόνια την επιτυχία του και την εισαγωγή του στη σχολή που επιθυμούσε. Τη χρονιά που πέρασε μελετούσε γύρω στις 5-6 ώρες την ημέρα. «Αλλά έβγαινα κιόλας. Δεν ήταν τόσο κουραστική χρονιά». Οι εξετάσεις του φάνηκαν «σαν ένα διαγώνισμα στο σχολείο. Γράφαμε άλλωστε πολύ συχνά διαγωνίσματα». Από μικρός είχε κλίση στη Φυσική και τη Χημεία και έτσι τελικά τον κέρδισε η Σχολή Χημικών Μηχανικών διότι θεωρεί πως «έχει πολλές επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση».

Αλεξάνδρα Μπίσια

Ιατρική Αθηνών

19.646 μόρια

Στην Ιατρική Αθηνών πέρασε η Αλεξάνδρα Μπίσια από το 2ο Λύκειο Χανίων, ωστόσο είχε επιθυμία να σπουδάσει Βιολογία. Ετσι επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές Βιολογίας σε πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου ήδη έχει επιλεγεί. «Προτιμώ τη Βιολογία από την Ιατρική. Και προτιμώ πανεπιστήμιο του εξωτερικού διότι οι συχνές καταλήψεις που γίνονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικά στην Αθήνα μου δημιουργούν ανασφάλεια και δεν μπορώ να νιώσω εμπιστοσύνη ότι δεν θα μου δημιουργήσουν καθυστερήσεις στις σπουδές μου» αναφέρει.

Κωστής Κατρής

Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

19.058 μόρια

Ο Κωστής ανυπομονεί όπως και τα υπόλοιπα… πρωτάκια των ΑΕΙ να δει πώς θα είναι το Πολυτεχνείο. Η τελευταία χρονιά του ως μαθητής Λυκείου «δεν ήταν υπερβολικά φορτωμένη. Ο χρόνος μελέτης δεν ήταν υπερβολικός. Είχα ελεύθερο χρόνο και έβγαινα με τους φίλους μου». Για τη Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών λέει πως ήταν η πρώτη του επιλογή διότι του αρέσει το αντικείμενο. «Οχι υπερβολές στο διάβασμα» είναι η συμβουλή του σε όσους θα δώσουν Πανελλαδικές. «Επειτα από ένα σημείο έρχεται η κούραση και μειώνεται και η αποδοτικότητα».

Χρήστος Μυστιλίδης

Ηλ. Μηχανικών – Μηχ/κών Υπολογιστών ΕΜΠ

19.129 μόρια

Αριστούχος αλλά και ρεαλιστής, ο Χρήστος βάζει τα πράγματα στη θέση τους για τους μύθους γύρω από τις Πανελλαδικές. «Δεν ήταν αυτό που λέμε και χρονιά στερήσεων. Με ένα καλό και αυστηρό πρόγραμμα όλα μπορούν να γίνουν». Δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους καθηγητές του σχολείου του που τον στήριξαν. Οσο για την υψηλή βαθμολογία, τονίζει: «Αν δεν στρώσεις τον ποπό σου κάτω δεν συγκεντρώνεις μεγάλο βαθμό. Θέλει σκληρή δουλειά». Η συμβουλή του για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου; «Χαλαρά. Μία χρονιά είναι θα περάσει. Απλώς διαβάστε. Βγείτε έξω, διασκεδάστε, φλερτάρετε. Και στις εξετάσεις είναι σαν να γράφεις διαγώνισμα στο σχολείο αλλά… το καλοκαίρι».

Μαρία-Ελένη Ζουλούμη

Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ

19.427 μόρια

Στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κερνώντας πρωινό την παρέα της γιόρτασε την επίδοσή της στις Πανελλαδικές. Ενεργοποίησε το κινητό της γύρω στις 11.30 και το βρήκε γεμάτο ευχάριστα μηνύματα: 19.427 μόρια και εισαγωγή στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ με την τρίτη καλύτερη βαθμολογία. Καθηγητής Πανεπιστημίου ο πατέρας της και ο οδοντίατρος η μητέρα της, έχουν διάδοχο με παραστάσεις οδοντιατρικής από την παιδική ηλικία. «Δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα κάτι. Απλώς μελέτησα πάρα πολύ» λέει η Μαρία-Ελένη. Τώρα έχει χρόνο για να συνεχίσει εντατικότερα προπονήσεις στην ομάδα βόλεϊ του ιδιωτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε.

Θόδωρος Βελέντζας

Τμήμα Οικονομικών Παν/μίου Μακεδονίας

18.526 μόρια

Ο Θόδωρος Βελέντζας απάντησε εύκολα στο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ». Επέλεξε ως αγαπημένο μουσικό όργανο την ηλεκτρική κιθάρα και μαζί με άλλους πέντε φίλους του δημιούργησαν το συγκρότημα σκληρού ροκ Φλος Ρουαγιάλ, όνομα που προτάθηκε χωρίς εμφανή λόγο σε εκδρομή για σκι και έγινε αποδεκτό παμψηφεί. Ως μαθητής απάντησε εύκολα και στον γρίφο του Μηχανογραφικού.

Διάλεξε για συγκεκριμένους λόγους το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και παρά τη ρήξη χιαστών που υπέστη τον χειμώνα παίζοντας ποδόσφαιρο, συγκέντρωσε 18.526 μόρια και εισήχθη τρίτος. «Μου αρέσει ο συνδυασμός των μαθηματικών με την οικονομική επιστήμη και η επίδραση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων» εξηγεί ο αριστούχος μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με το ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Ινδαλμά του; Ο μέσος της Γιουβέντους Αντρέα Πίρλο.

Αρετή Νικολοπούλου – Κολοβού

Νομική Αθήνας

19.199 μόρια

Η οικογένειά της θα έχει σύντομα στις τάξεις της ακόμη μία δικηγόρο. «Εχουμε παράδοση στη δικηγορία. Οι γονείς μου, οι θείοι μου είναι δικηγόροι. Εχουμε παράδοση στη Νομική ως οικογένεια» σημειώνει η αριστούχος της Νομικής Αθήνας Αρετή Νικολοπούλου – Κολοβού, εξηγώντας πώς έκανε την επιλογή της. «Ηταν αυτό που ήθελα κι αυτό που με ενδιέφερε. Ηξερα από μικρή ηλικία τον χώρο της Νομικής». Για τη χρονιά που πέρασε η Αρετή αναφέρει πως στερήθηκε ελεύθερο χρόνο και εξόδους αλλά «ήμουν προσηλωμένη στον στόχο μου. Αξιζε τον κόπο και τις θυσίες». Τονίζει επίσης πως το γεγονός ότι έγραψε πολύ καλά οφείλεται και στην καλή κατάσταση που βρισκόταν τις ημέρες των εξετάσεων. «Ημουν καλά ψυχολογικά και δεν είχα άγχος». Σχέδια για το μέλλον, αν και νωρίς, έχει: σκέφτεται για κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. «Αλλά πάντως θα επιστρέψω να εργαστώ στην Ελλάδα, μιας και υπάρχει το γραφείο των γονέων μου».