Προεδρικές καντρίλιες χορεύουν ξαφνικά εν μέσω θέρους τα κόμματα, μετά τη δημοσιοποίηση σεναρίων με επίκεντρο το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.

Η πιθανότητα, και μόνο, να είναι υποψήφιος ο κ. Κουβέλης για το ανώτατο αξίωμα της χώρας προκάλεσε τριγμούς στο εύθραυστο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς και δίχασε τα στελέχη της. Από τη μια, όσοι εκτιμούν ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν ένας «πάρα πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», όπως υπογράμμισε ο Σπύρος Λυκούδης. Και από την άλλη, στελέχη όπως ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης ο οποίος χαρακτήρισε τραγέλαφο το ενδεχόμενο αυτό.

Παράλληλα, η θερινή σεναριολογία γύρω από το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας ασκούν σκληρό πρέσινγκ προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της. Η επίσημη θέση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη διατύπωσε χθες ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία η οποία οδηγεί σε επιμήκυνση του βίου της, όπως θα ήταν για παράδειγμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση, εκλαμβάνεται ως casus belli από την Κουμουνδούρου και τοποθετεί ξανά τη ΔΗΜΑΡ από τη θέση της πολύφερνης νύφης στο «τόξο του κακού».

Από την άλλη, κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Πάνος Παναγιωτόπουλος έπλεξαν χθες το εγκώμιο του Φώτη Κουβέλη, ενώ επιμένουν ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να βρει τους 180 που απατούνται για την εκλογή Προέδρου. Το ίδιο έπραξε και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι της παρούσης.

ΧΑΜΕΝΟΣ. Οπως επισημαίνουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, στο ζήτημα εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας χαμένος θα είναι εκείνος που με την κίνησή του θα προκαλέσει κατάρρευση. Γι’ αυτό και όλοι οι παράγοντες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τοποθετούνται με μεγάλη προσοχή στο θέμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ χθες διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε βολιδοσκόπηση στον Φώτη Κουβέλη ούτε σε άλλο στέλεχος του κόμματος, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στο επικείμενο σενάριο. Στην ίδια γραμμή βγήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι προφανές να υπάρχουν σκέψεις στα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων», ενώ χαρακτήρισε «τιμητικό και για τον Φώτη Κουβέλη και για τη ΔΗΜΑΡ» το θέμα. Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την αντίθεσή του στον χρόνο που ανακινούνται σκέψεις και σενάρια γύρω από το θέμα εκλογής του Προέδρου, επισημαίνοντας ότι «κάθε τέτοια σκέψη και πρωτοβουλία ουσιαστικά ζημιώνει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την ίδια την χώρα».

Ξεκάθαρα υπέρ τάχθηκε ο πρώην γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε (Mega) ότι «ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν πάρα πολύ καλή επιλογή για τη θέση του Προέδρου». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το θέμα είναι πρόωρο να συζητηθεί τώρα. Παράλληλα επισήμανε ότι η παρούσα Βουλή έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει συναινέσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα στα κόμμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρατήρησή του για «τη σοβαρότητα στη διατύπωση από πλευράς Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Η θερινή σεναριολογία με επίκεντρο τον Φώτη Κουβέλη πάντως διευκολύνει τους πολιτικούς τακτικισμούς της Κουμουνδούρου, η οποία στοχεύει σε πολλά ταμπλό: πιέζει ασφυκτικά τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη να πάρει θέση για το θέμα και διευκολύνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της ΔΗΜΑΡ να απορρίψουν δημοσίως το σενάριο.

Ηδη η σφοδρή αντίδραση του Γιάννη Πανούση στο εν λόγω σενάριο έδειξε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί θετικά στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα συναινούσαν. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «τραγέλαφο» το ενδεχόμενο να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης (Παραπολιτικά Fm) με το επιχείρημα πως δεν θα είναι δυνατόν να υπογράφει διατάγματα και νόμους που η ΔΗΜΑΡ θα απορρίπτει. Στην ίδια περίπου γραμμή κινούνται και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Μ. Ρεπούση, Ασ. Ξυροτήρη) οι οποίοι είναι αμφίβολο εάν θα στήριζαν και με την ψήφο τους το σενάριο «180».

Μάλιστα ο κ. Πανούσης προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Φώτης Κουβέλης έχει συμφωνήσει με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας». Πολώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα μάλιστα αναρωτήθηκε «αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία γιατί δεν βγαίνει σήμερα να πει όχι;».

Στην πραγματικότητα ο κ. Πανούσης «έπαιξε» χθες από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό ακριβώς είναι και το ερώτημα που θέτει –μέσω αντιπροσώπων –η Κουμουνδούρου προς τον κ. Κουβέλη. Για παράδειγμα η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι δεν πιστεύει πως ο Φώτης Κουβέλης θα συναινούσε στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής.