Αμετακίνητος στην άποψή του ότι ο στόχος των 15.000 απολύσεων την περίοδο 2013 – 2014 από το Δημόσιο πρέπει να τηρηθεί, καθώς αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας, εμφανίστηκε την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξεπως η επίτευξη των στόχων των απολύσεων από κάθε υπουργείο ξεχωριστά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέσει άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα όπως οι φοροελαφρύνσεις, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των «δεξαμενών» από τις οποίες θα γίνουν οι απολύσεις είπε:

«Τρεις είναι οι μεγάλες κατηγορίες που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον αριθμό, υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας και δεν θα επανατοποθετηθούν, υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από ΝΠΙΔ των οποίων το μέγεθος πρέπει να περιοριστεί – αυτή η δεξαμενή είναι μικρότερη – , πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι καθώς και όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά και βέβαια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε να αναγνωριστούν ως απολυμένοι όσοι υπάλληλοι είχαν παραμείνει στο Δημόσιο με καθεστώς προσωρινής προστασίας για πολλά χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας και στις απολύσεις να υπολογιστούν και οι υπάλληλοι που αποχωρούν από το Δημόσιο στο οποίο εργάζονταν με καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων πλησιάζει τις 2.000. Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του Δημοσίου είπε πως διαπιστώθηκαν παρατυπίες ως προς τις μετατροπές συμβάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπήρχαν μαϊμουδιές σε μετατροπές συμβάσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Υπήρχαν μετατροπές που έγιναν με αποφάσεις ενός ΔΣ μιας δημοτικής επιχείρησης. Ανακαλύπτουμε πολλές αμαρτίες του παλιού πελατειακού κράτους».