Για μία συνάντηση σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, η οποία κάλυψε το ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης μείωσης της φορολογίας και αναπτυξιακά εργαλεία, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

«Η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία», φέρεται, όπως μετέδωσε το Mega, να είπε ο κ. Σόιμπλε στον Νίκο Δένδια, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν:

«Ο κ. Σόιμπλε έδωσε συγχαρητήρια για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, δήλωσε ικανοποιημένος με την πρόοδο της χώρας, τόνισε όμως ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει αποφασιστεί. Το φθινόπωρο όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία της τρόικας θα εξετάσουμε το μέλλον του ελληνικού χρέους και θα δούμε αν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα. Ο Σόιμπλε δεν πιέζει για τρίτο πρόγραμμα και το Βερολίνο θα χαρεί αν η Ελλάδα δεν χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο χρειαστεί, εμείς θα βοηθήσουμε».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι κατά την ωριαία συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε εκτενής συζήτηση για τα θέματα φορολόγησης, στο πλαίσιο διαλόγου για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, την ανεργία, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις.

«Αφενός την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για την Ευρώπη και την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή, και αφετέρου επίσης και για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία. Τη δυνατότητά μας, όπως διαφαίνεται, να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως» ανέφερε.

«Συζητήσαμε πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Τελικά η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική» επισήμανε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην Καγκελαρία με τον αναπληρωτή υπουργό στην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο Χέλγκε Μπράουν, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως στον τομέα του Τουρισμού. Ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον κ. Μπράουν.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της κρατικής επενδυτικής Τράπεζας KfW. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δείπνου οι εκπρόσωποι της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Εξέφρασαν δε την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να φθάσει σύντομα η χρηματοδότηση στους τελικούς αποδέκτες και να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

Στη συνέχεια του σημερινού προγράμματος της επίσκεψής του ο κ. Δένδιας παρακάθεται σε γεύμα εργασίας με τη Διοίκηση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI), ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.