Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους διότι αυτός είναι, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η προέλασή τους.

«Βραχυπρόθεσμα οι αεροπορικές επιδρομές φαίνονται να είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η προέλαση (του ΙΚ) και να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής», είπε ο Σταϊνμάγερ.

«Τώρα πρέπει να αποφευχθεί μια γενοκτονία και να ελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε αυτή την φοβερή κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Ιταλία

Και η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ιρακινούς πολίτες και κυρίως του χριστιανούς και τους Γεζίντι που διώκονται» από τους τζιχαντιστές, αλλά και «να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των κουρδικών πολιτοφυλακών Πεσμεργκά ενάντια στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για τους λόγους αυτούς «συμφωνούμε με την επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επέμβει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναλάβει δράση» και να βοηθήσει τους αμάχους του Ιράκ που έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ολάντ χαιρέτισε «τη σημαντική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα» ο οποίος ενέκρινε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και την κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστά η προέλαση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους ντόπιους και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ αλλά ολόκληρης της περιοχής», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση.

«Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια και να προχωρήσει σε στοχευμένα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ως συνδρομή προς τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για την απελευθέρωση των παγιδευμένων αμάχων στο όρος Σίντζαρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται για διακοπές στην Πορτογαλία.

«Συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο (Ομπάμα) ως προς το γεγονός ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, όποιες και να είναι οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας την «εξαιρετικά μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ και για την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών».