Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α’ εξάμηνο 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, το α’ εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (με εξαίρεση το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ το 2014, από 590 εκατ. ευρώ το 2013).

Αναλυτικά τα στοιχεία

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η χώρα συνεχίζει να έχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται.

» Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή ‘κοινωνικού μερίσματος’. Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή ‘μερίσματος’ ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά».