Μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις και εισροές χρημάτων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες από μέλη της διαπίστωσε στο πλαίσιο εκτεταμένης φορολογικής έρευνας η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των επαγγελματικών σωματείων των εργαζομένων, ενώ ως προς τη νομική μορφή της είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με αξιοποίηση και δεδομένων που είχαν περιληφθεί σε Εκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αφορούσε στη νομιμότητα των οικονομικών ενισχύσεων-επιχορηγήσεων από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με αποδέκτη την Ομοσπονδία, διαπιστώθηκε ότι κατά την τετραετία 2007-2010 στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνα υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις και διαδικασίες σε εισροές μεγάλων χρηματικών ποσών προς την Ομοσπονδία.

Πιο αναλυτικά, οι παρατυπίες αυτές αφορούν :

*Σε ποσό ύψους 5.642.592,54 ευρώ που εισέρευσε στη συνδικαλιστική οργάνωση μέσω λογαριασμού τού εν λόγω νομικού προσώπου με τις κρατήσεις/συνδρομές των εργαζόμενων στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα διακοπών, στη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου και γενικότερα στις συνδρομές που προβλέπονται από το καταστατικό της για τα μέλη της.

*Σε ποσό ύψους 2.370.472,28 ευρώ που εισέρευσε μέσω άλλου λογαριασμού, ο οποίος αφορούσε στις επιχορηγήσεις του νομικού αυτού προσώπου προς την Ομοσπονδία, στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους.

*Κατά την αντιπαραβολή των στοιχείων του λογιστηρίου του νομικού προσώπου με το Βιβλίο Ταμείου που τηρούσε η συνδικαλιστική οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές συνολικού ποσού 2.178.252,15 ευρώ που αφορούσε στη λειτουργία των προγραμμάτων «Διακοπών» και «Παραθεριστικού Κέντρου» δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου της.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρημάτων από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες.

Συγκεκριμένα :

*Κατά την επεξεργασία εντολών πληρωμής που είχαν εκδοθεί με αιτιολογία Εξοδα κίνησης-Λειτουργικών Επιτροπών, Εξοδα κίνησης Δ.Σ. κλπ για αποζημιώσεις μελών της, προέκυψε ότι ορισμένες κατηγορίες εξόδων για αποζημίωση οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες και ενδείξεις δεν προσδιορίζονται στις αντίστοιχες κατηγορίες αποζημίωσης που προβλέπονται τόσο στο καταστατικό, όσο και στον κανονισμό λογαριασμού αλληλεγγύης του Σωματείου.

*Σχετικά με τις δαπάνες της Ομοσπονδίας που προέρχονται από την χορήγηση αποζημιώσεων στα μέλη της για ταξίδια, προέκυψε ότι πολλές εντολές πληρωμής είτε δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό-αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης, όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών, είτε συνοδεύονται από μέρος παραστατικών (μεταφορικών μέσων ή ξενοδοχείων).

*Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις μέλη της φαίνεται να έχουν λάβει παραπάνω αποζημίωση από την προβλεπόμενη για ημερήσια δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.

*Καταγράφηκαν ακόμα περιπτώσεις υπέρβασης αποζημίωσης για κάλυψη ημερησίας δαπάνης και για κάλυψη δαπάνης διανυθέντων χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών εντός της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ποσού 228.115,59 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης, όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών. Από τα παραστατικά των ταξιδιών που ελέχθησαν, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησής τους, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημίωση ύψους 23.264 ευρώ, σε σχέση με την προβλεπόμενη, για ημερήσια δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από