Σε τραγωδία κατέληξε το ανέμελο παιχνίδι των παιδιών στην πλατεία του χωριού Κομποτάδες στη Λαμία. Μια παρέα από επτά περίπου παιδιά έπαιζαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία του χωριού, ενώ λίγο πιο πέρα καθόταν οι γονείς τους.

Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος. Ένας τεράστιος κορμός από τον πλάτανο κόπηκε στη μέση και άρχισε να πέφτει. Τα παιδιά που ήταν από κάτω σκόρπισαν. Τα περισσότερα έτρεξαν και γλύτωσαν.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πλατεία, έσπευσαν να δουν τι συνέβη και εντόπισαν τραυματισμένα δύο αδελφάκια. Eνα αγόρι εννέα χρόνων ήταν χτυπημένο στο κεφάλι από τον χοντρό κορμό του δένδρου και ελαφρότερα τραυματισμένο ήταν το τετράχρονο αδελφάκι του.

Οι κάτοικοι του χωριού ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, προσπαθώντας παράλληλα να απεγκλωβίσουν τα τραυματισμένα παιδιά. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, του οποίου κινητή μονάδα έφτασε εγκαίρως στο σημείο, κατέβαλαν επίμονες προσπάθειες να κρατήσουν τον 9χρονο ζωή, αλλά λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο της Λαμίας διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το μικρότερο αδελφάκι του το είχε πάρει ήδη περιπολικό της αστυνομίας και το μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

«Ο πλάτανος είναι πολύ μεγάλος και ο κορμός είχε διχάλα. Ακριβώς εκεί στη διχάλα το ένα κομμάτι που ήταν σάπιο αποκολλήθηκε και έπεσε καταπλακώνοντας τα παιδιά. Αν γινόταν αυτό χθες που είχαμε πανηγύρι στην πλατεία και ήταν γεμάτη κόσμο δεν ξέρω πόσα θύματα θα είχαμε…», είπε σοκαρισμένος ένας από τους κάτοικους του χωριού.

Με εντολή του εισαγγελέα Πλημελειοδικών Λαμίας οι αστυνομικοί προχώρησαν σε σύλληψη του υπεύθυνου Πρασίνου του δήμου Λαμίας με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, καθώς -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι αυτή η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, που δεν μπόρεσε να προβλέψει την επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν τα συγκεκριμένα δέντρα.

Από την πλευρά του δήμου της Λαμίας διευκρινίζεται ότι μέσα σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν χιλιάδες πλατάνια και πως ο δήμος παρεμβαίνει, όπου υπάρχουν ενδείξεις για επικίνδυνα δέντρα. Τονίζεται μάλιστα ότι «οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα τμήματα από πλατάνια στην πλατεία Λαού της Λαμίας και σε άλλες περιοχές, και στη Λαμία και στα χωριά».

Σημειώνεται πως «για το 2012 και το 2013 έγινε έλεγχος στα πλατάνια των Κομποτάδων και απομακρύνθηκαν τα τμήματα που βρέθηκαν επικίνδυνα». Για το συγκεκριμένο τμήμα, που προκάλεσε την τραγωδία, αναφέρουν: «Ούτε είχαμε κάποια ένδειξη, ούτε κάποια ενημέρωση, αλλά ούτε και ήταν ορατή η κατάστασή του για να παρέμβει η υπηρεσία του δήμου».