Ο κυβερνήτης της Τζακάρτας Τζόκο Βιντόντο είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 9 Ιουλίου στην Ινδονησία καθώς έχει κερδίσει το 53,1% των ψήφων, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση της εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ο αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Πραμπόβο Σουμπιάντο, έχει συγκεντρώσει το 46,9% των ψήφων.

Λίγο νωρίτερα ο Σουμπιάντο είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών, κατηγορώντας τον Τζόκο Βιντόντο, γνωστό και ως Τζοκόβι, για «μαζική νοθεία».

«Στις εκλογές υπήρξε μαζική νοθεία, δομημένη και συστηματική», είχε δηλώσει ο Πραμπόβο προσθέτοντας πως οι εκλογές ήταν «μη δίκαιες» και «ανέντιμες».

«Με αυτά τα δεδομένα, θα κάνουμε χρήση του συνταγματικού μας δικαιώματος να απορρίψουμε την προεδρική εκλογή του 2014, η οποία είναι νομικά άκυρη, και συνεπώς αποσυρόμαστε από την τρέχουσα διαδικασία», πρόσθεσε ο Σουμπιάντο, σε μια οργισμένη κίνηση.

Παρόλα αυτά ο απόστρατος στρατηγός δεν αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, αλλά από τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, όπως διευκρίνισε αργότερα ένα στέλεχος του κόμματός του.

«Δεν αποσυρόμαστε από την εκλογική διαδικασία, αλλά έχουμε αποσυρθεί από την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων», σημείωσε ο Αριο Τζοτζοχαντικουσούμο, βουλευτής του κόμματος του Σουμπιάντο και ανιψιός του.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί αργότερα σήμερα κατά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.