Η αναγγελία της άφιξής του στην Αθήνα μέσω μηνύματος που δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter το περασμένο Σάββατο, ήταν η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι ο Νικ Καλάθης δεν θα έχανε με τίποτα το επικείμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου) με την Εθνική Ανδρών.
Από χθες είναι και οριστικό, καθώς ο ομογενής γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ότι η ποινή του για τη χρήση της ουσίας ταμοξιφαίνης αφορά αποκλεισμό τεσσάρων μηνών, ισχύει από την ημέρα της ανακοίνωσης του αποκλεισμού του στο ΝΒΑ (18 Απριλίου), συνεπώς θα μπορεί να αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα μετά τις 18 Αυγούστου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο «πυραυλοκίνητος» πόιντ γκαρντ θα χάσει τα δύο τουρνουά προετοιμασίας στο Πο (8-10 Αυγούστου, με αντιπάλους τις Σερβία, Γαλλία και Κροατία) και στο Κάουνας (16-18 Αυγούστου, με τις Λιθουανία, Σλοβενία και Νέα Ζηλανδία), αλλά θα αγωνιστεί στους δύο φιλικούς αγώνες με την Τουρκία στο ΟΑΚΑ (20/8) και στην Κωνσταντινούπολη (22/8).
Η τροπή στην υπόθεση του Νικ Καλάθη προκαλεί τεράστια ανακούφιση στον ομοσπονδιακό τεχνικό Φώτη Κατσικάρη, καθώς του δίνει την ευκαιρία να προχωρήσει το πλάνο που έχει οραματιστεί απόντος του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη.
Το συγκεκριμένο πλάνο βασίζεται στις αγωνιστικές αρετές του 25χρονου γκαρντ, ο οποίος θα έχει στα χέρια του τα «κλειδιά» της ομάδας, ήτοι τη δημιουργία και τις βασικές αποφάσεις, συνεπικουρούμενος στην περιφερειακή γραμμή από τον έμπειρο Νίκο Ζήση και τους Βαγγέλη Μάντζαρη και Κώστα Σλούκα, οι οποίοι θα μπουν τελικά στο πούλμαν με προορισμό το Καρπενήσι, όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.
Αναφορικά με τον Καλάθη, έχουν ενδιαφέρον δύο στοιχεία. Την απολογία του και γενικότερα την υπερασπιστική γραμμή του ενώπιον της FIBA ανέλαβε ο νομικός και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος, για την ιστορία, είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός σπουδαίου μπασκετμπολίστα, του Θοδωρή Παπαλουκά, στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την ΚΑΕ Ολυμπιακός τον Νοέμβριο του 2013. Το δεύτερο γεννά ακόμη μεγαλύτερη ίντριγκα προκαλώντας… γκελ στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, καθώς εν αναμονή της χθεσινής απόφασης ο Καλάθης επισκέφθηκε τα γραφεία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Με ένα τεράστιο χαμόγελο, μάλιστα, και κρατώντας τη φανέλα του Τριφυλλιού –δώρο του ιδιοκτήτη –έδωσε την υπόσχεση πως «αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι να παίξω όσο το δυνατόν καλύτερα στο ΝΒΑ, αλλά το βέβαιο είναι πως όταν επιστρέψω στην Ευρώπη θα αγωνιστώ μόνο στον Παναθηναϊκό». Οι Πράσινοι, πάντως, έχουν αποφασίσει να καλύψουν το κενό του με την απόκτηση του αμερικανού γκαρντ ΝτεΜάρκους Νέλσον (29 ετών, 1,93 μ.), ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα και βρίσκεται πολύ κοντά στο Τριφύλλι.

Εν τω μεταξύ, στο σημερινό ραντεβού της Εθνικής αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών» και ο τρίτος Ερυθρόλευκος Γιώργος Πρίντεζης, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ΚΑΕ Ολυμπιακός έβαλε νερό στο κρασί της «επιτρέποντας» στους αθλητές της να ακολουθήσουν από την πρώτη ημέρα την αποστολή της Εθνικής στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Διεμήνυσε, όμως, στους υπευθύνους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ότι οι νομικοί και ασφαλιστικοί σύμβουλοί της θα επισκεφθούν σήμερα τα γραφεία της ΕΟΚ στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να ελέγξουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των διεθνών, και ότι αν αυτά κριθούν ανεπαρκή, θα δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα στη συμμετοχή των τριών παικτών.

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι άπαντες οι διεθνείς –συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Πρίντεζη, Μάντζαρη και Σλούκα –δείχνουν τεράστια δίψα ενόψει της έναρξης της προετοιμασίας. Ο «εθισμένος», μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram τον εαυτό του με τη φανέλα της Εθνικής και επωδό τη φράση «Ετοιμοι για πόλεμο – Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ»! Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση, θυμίζουμε, με την ξαφνική άρνηση του τρίτου Ελληνα, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, Κώστα Κουφού.