Τα επινίκια μιας «σπουδαίας επιτυχίας», όπως χαρακτήρισε την είσοδο της ιταλικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, θα γιορτάσει σήμερα στην Πλατεία Φαρνέζε της Ρώμης ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία. Παράλληλα με τη γιορτή για το 4% που κατάφερε να λάβει η «λίστα Τσίπρα» στις ευρωεκλογές, στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι ο συνομήλικός του πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δημιούργησε αίσθηση πρόσφατα με την επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική της λιτότητας.
Η «σφήνα» Ρέντσι ήταν μια μάλλον απρόβλεπτη εξέλιξη για την Κουμουνδούρου, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ με τη ρητορική για το τέλος της λιτότητας. Χθες, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους ευρωβουλευτές της «λίστας Τσίπρα» και στελέχη της παράταξης που κατέβηκε στις ευρωεκλογές κυριάρχησαν οι αναφορές στον ιταλό πρωθυπουργό και η προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβουλίας του. «Ακουσα μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός σας δήλωσε ότι συμφωνεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απλώς ζητά μια χαλάρωση αυτού του Συμφώνου» είπε ο κ. Τσίπρας. «Είναι σαν να λέει κανείς ότι συμφωνεί με την ιδέα να φοράει έναν ζουρλομανδύα, απλώς θέλει να τον έχει λίγο πιο χαλαρό. Και την ίδια στιγμή είναι έτοιμος, ως παραχώρηση για να χαλαρώσουν λίγο αυτό τον ζουρλομανδύα, να προσχωρήσει πλήρως στη λογική της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασης, δηλαδή να δώσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που γκρεμίζουν τις κοινωνικές κατακτήσεις και τη δημοκρατία».
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ. Την ίδια στιγμή προσπάθησε να αναθερμάνει την ιδέα δημιουργίας μιας πλατιάς συμμαχίας των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να κάνει τον διαχωρισμό της Ευρώπης σε Βορρά - Νότο. Προσδιόρισε όμως τους τρεις στόχους που πρέπει να έχει αυτή η συμμαχία ως εξής: την δημιουργία ενός New Deal κατά το αμερικανικό πρότυπο γιατί, όπως είπε, ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς «γενναίες δημόσιες ευρωπαϊκές επενδύσεις».
Ο δεύτερος στόχος είναι μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους, η οποία «δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης». Κι ως τρίτο στόχο ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε την ανάκτηση των κοινωνικών κατακτήσεων και της δημοκρατίας.
Εδωσε δε συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν και σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε η «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα  - L'Altra Europa con Tsipras - να περάσει το όριο του 4% και να εκλέξει ευρωβουλευτές. Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με τον Στέφανο Ροντοτά και τους ευρωβουλευτές της «λίστας Τσίπρα», «πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη». Ειδικότερα αναφέρθηκε σε έναν σφοδρό επικοινωνιακό πόλεμο και έναν πόλεμο απομόνωσης χωρίς οικονομικά μέσα, τον οποίο δέχτηκε η συγκεκριμένη παράταξη. Μάλιστα το ίδιο μήνυμα υπάρχει ακόμα αναρτημένο με χαιρετισμό του Τσίπρα σε άψογα ιταλικά στον ιστότοπο της κίνησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από