Μια παρατήρηση. Μια απλή παρατήρηση φτάνει. Για να ξετυλιχτεί μπροστά σου το παράλογο.

Στα ψιλά γράμματα του προγράμματος του φεστιβάλ, εκεί όπου μόλις διακρίνεται το διά ταύτα και το εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, η παρατήρηση. Στις τιμές και τις κατηγορίες των εισιτηρίων για τα φετινά Επιδαύρια.

Βλέπεις, ας πούμε, κυρ ιθύνοντά μου, στις δύο πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου τα εισιτήρια στην ανώτατη τιμή των 35 ευρώ. Το άνω διάζωμα 15 και οι άνεργοι και τα ΑΜΕΑ μόλις 5 ευρώ. Ηταν και νέοι οι σκηνοθέτες –Καραντζάς, Λυγίζος –και ψιλοάγνωστοι οι ηθοποιοί, αν και η Στεφανία Γουλιώτη ή ο Θάνος Τοκάκης θα ανέβαζαν τη «μονέδα» σε άλλες συγκυρίες –ή όχι; Και αίφνης περνάς στον (χθεσινό και αποψινό) «Φιλοκτήτη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η τιμή ανεβαίνει στα 40 ευρώ. Η ανώτατη, εντάξει, κυρ-ιθύνοντά μου. Οπως και στις «Βάκχες» της Αντζελας Μπρούσκου.

Ελα όμως που παρακάτω βλέπεις στα ψιλά γράμματα του Εθνικού, για τον «Ιππόλυτο», την τιμή να σκαρφαλώνει κι άλλο, στα 45 ευρώ. Και καλά, το άνω διάζωμα φτηναίνει κατά δύο ευρώ, στα 13 και τα ΑΜΕΑ γίνονται 10 ευρώ, οι άνεργοι παραμένουν στα 5. Και αυτό για μια παράσταση που έχει ήδη ξεκινήσει την περιοδεία της από τους Δελφούς και στην Επίδαυρο κάνει στάση –άρα έχει ξεκινήσει «να τα βγάζει τα λεφτά της». Σαράντα πέντε, ο ανώτατος οβολός, και στους κατά Εθνικό «Βατράχους». Και το άνω διάζωμα 13 –το είπαμε αυτό, κυρ ιθύνοντά μου.

Ελα όμως που ντάλα… Δεκαπενταύγουστο με τους «Πέρσες» από τη δεύτερη κρατική σκηνή, το ΚΘΒΕ, που περιοδεύει μάλιστα από τις 16 Ιουλίου ολούθε, τα ψιλά γραμματάκια σου τη φυλάνε τη μαχαιριά: πενήντα ευρώ το ακριβό εισιτήριο, 15 το άνω διάζωμα και τα ΑΜΕΑ. Ανεργοι πουθενά.

Η τιμή, που τιμή δεν έχει, δεν έχει και στόμα και λιαλιά, αλλά την ανηφόρα την τραβάει –αυτό είναι αναντίρρητο. Το γιατί μόνο εσύ το γνωρίζεις, κυρ-ιθύνοντά μου. Και η ζωή. Που κι αυτή τραβάει την ανηφόρα. Με (πενιχρούς) άρτους και θεάματα…