Με ένα γενναίο άνοιγμα και μια προσωπικού τύπου προσφώνηση («αγαπητέ Φώτη»), η οποία δείχνει διάθεση να μπει σφουγγάρι στα παλιά, απάντησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη για έναρξη διαλόγου.

Η απάντηση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πυκνογραμμένη, τρισέλιδη επιστολή που χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να απεμπλακεί από το «μνημονιακό» παρελθόν της, διευκολύνοντας έτσι το πέρασμά της σε ένα «πλατύ, δημοκρατικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό, κίνημα ανατροπής». Το δεύτερο μέρος της επιστολής είναι η παράθεση εννέα σημείων ως «βάση διαλόγου και πολιτικής συνεννόησης για ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση».

Παράλληλα με την επιστολή του προς τον κ. Κουβέλη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει η υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Η επίμαχη φράση μάλιστα είναι πολύ ξεκάθαρη και κατηγορηματική: «Δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς». Της φράσης αυτής έχει προηγηθεί δριμύτατη επίθεση κατά των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθώς όπως σημειώνεται στην επιστολή αυτές οι δυνάμεις αποδέχθηκαν, στήριξαν και εντέλει συνέκλιναν με τον νεοφιλελευθερισμό.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «το κλείσιμο του ματιού» προς την πλευρά Κουβέλη στοιχειοθετείται από δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι αναφορές στο Σύνταγμα και ειδικότερα στην «ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης από τις θεσμικές εγγυήσεις του Συντάγματος» στην οποία περιήλθε η χώρα. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται στην επιστολή Τσίπρα προς Κουβέλη, η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση επιρρίπτεται σε έναν «πρωτοφανή εκβιασμό της τρόικας προς τις ελληνικές κυβερνήσεις και των ελληνικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό», με στόχο την «εκ βάθρων αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας». Το άλλο στοιχείο είναι η απουσία στην επιστολή οποιασδήποτε αναφοράς στο ευρώ, η οποία εκτιμάται ως σιωπηρή αποδοχή της προϋπόθεσης που έθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για διάλογο μόνο με φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Μεταξύ των εννέα σημείων που μπαίνουν ως βάση διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ είναι «η πλήρης απεμπλοκή από το καθεστώς των Μνημονίων, της λιτότητας, των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία». Η αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του». Η επαναφορά των εργασιακών νόμων και του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ. Η αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση «ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος», ο δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος.

Η κόκκινη γραμμή

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την κόκκινη γραμμή της απέναντι στην Κεντροαριστερά, λέγοντας πως η λύση που αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση.