Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων άσκησε ο Εισαγγγελέας σε βάρος του Νίκου Μαζιώτη και αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών του. Η υπόθεση ανατίθεται σε τακτικό ανακριτή.

Ειδικότερα η δίωξη αφορά:

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας

– Πάράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ’ έξακολούθηση

– Παράνομη οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση

– Παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες

– Ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συρροή από δράστες με καλυμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου τους, από την μία εκ των οποίων προήλθε βαριά σωματική βλάβη

– Εγκληματική οργάνωση

– Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης

– Πλαστογραφία μετά χρήσεως

– Διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ’ επάγγελμα και συνήθεια κατ΄εξακολούθηση

– Εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού.

Οι έρευνες

Από το πιστόλι του Νίκου Μαζιώτη πυροδοτήθηκαν οι οκτώ από τις εννέα σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης.

Ο ένατος κάλυκας πυροδοτήθηκε από το όπλο του αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες, το πιστόλι USP 9MM που βρέθηκε στην κατοχή του Μαζιώτη και κατασχέθηκε είναι «καθαρό»: δεν έχει, δηλαδή, χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν σπίτια και γιάφκες που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη έπειτα από ένοπλη συμπλοκή στο Μοναστηράκι.

Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών είναι συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, όπου ήδη γίνονται έρευνες, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί πιστεύουν ότι θα βοηθήσει σημαντικά η συμβολή πολιτών, μετά τη δημοσίευση της πλαστής ταυτότητας με τα στοιχεία Μιχαήλ Μιχελάκης που χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον Κολωνό, τα Πατήσια, την Κυψέλη, το Χαλάνδρι, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο 42χρονος καταδικασμένος για τρομοκρατία έχει κάνει χρήση της πλαστής ταυτότητας με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης, προκειμένου να ενοικιάσει κάποιο ή κάποια σπίτια, όπου θα έχει κρύψει τον οπλισμό του.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο σακίδιο του Ν. Μαζιώτη βρέθηκαν αρκετά κλειδιά.

Παράλληλα, αναζητούνται συνεργοί στις ληστείες ή τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα των δύο ετών που διέφευγε. Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και η σύντροφος του Ν. Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έρευνα των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια.

Από την πλευρά τους, μέσω του οπτικού υλικού που υπάρχει από τις κάμερες του ΗΣΑΠ και του Μετρό, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαδρομή του 42χρονου έως το σταθμό του Μοναστηρακίου, όπου συνελήφθη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε τον καταδικασμένο για τρομοκρατία στην Αθήνα. Οι Αρχές γνώριζαν επίσης ότι χρησιμοποιούσε το μετρό και τον ΗΣΑΠ και για το λόγο αυτό είχαν δημιουργηθεί μικρές ομάδες μελών της Αντιτρομοκρατικής που τον αναζητούσαν στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς.

Μία από αυτές τις ομάδες τον εντόπισε την Τετάρτη στον σταθμό Ομόνοια και τον ακολούθησε. Οταν μπήκε στο κατάστημα με είδη κάμπινγκ, η ομάδα της Αντιτρομοκρατικής ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., από όπου δόθηκαν οδηγίες και παράλληλα κλήθηκαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Στον Ευαγγελισμό ο Μαζιώτης

Ο Νίκος Μαζιώτης νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο των κρατουμένων, στον 8ο όροφο του Ευαγγελισμού, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο τραυματίας υποβλήθηκε σε οστεοσύνθεση βραχιονίου, κατά την οποία οι γιατροί προσπάθησαν να επανασυνθέσουν το οστό, που καταστράφηκε, καθώς η σφαίρα διαπέρασε το σώμα του από την πίσω πλευρά με φορά προς τα εμπρός.

Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί και νέα επέμβαση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και θεωρούν ότι ίσως απαιτηθεί και τρίτη νευροχειρουργική σε άλλο χρόνο.

Η εκτίμησή τους είναι ότι ο τραυματίας θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 15 ημέρες στο νοσοκομείο.