Δικογραφία για οικονομικές παραβάσεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. σχηματίστηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε βάρος δύο βρεφονηπιακών σταθμών στον Πειραιά και στο Βόλο.

Οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό είχαν συνάψει συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων, λαμβάνοντας μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, προκειμένου οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία ή δίδακτρα και να μην χρειάζεται να καταβάλουν οποιοδήποτε άλλο ποσό είτε για τη σίτιση ή τη μετακίνηση των παιδιών.

Οι δύο σταθμοί ωστόσο απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν κάλυπτε τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης. Συγκεκριμένα οι δύο σταθμοί πρόσφεραν γεύματα έναντι χρημάτων ή σε κάποιες περιπτώσεις πρόσφεραν μικρότερο αριθμό γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.

Παράλληλα, σε άλλες περιπτώσεις οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ παρά το γεγονός ότι είναι διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή φύλαξη βρεφών.

Η σχετική Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου που συντάχθηκε για τους δύο σταθμούς εστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..