Αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνομιλίες που «καίνε» τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να βοηθήσει ανώτατο δικαστικό να τοποθετηθεί σε υψηλή θέση στο Μονακό, ενώ στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα των συνομιλιών αυτών, ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ αναφέρονται επανειλημμένως στην επιθυμία του ανώτατου δικαστικού Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος κατείχε θέση στο Εφετείο, να διοριστεί σε υψηλό πόστο στο Μονακό.

Ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί επίσης κατηγορίες, θεωρείται ύποπτος για απόκτηση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με δικαστική διαδικασία που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και για τη διαβίβασή τους στον κύκλο του Νικολά Σαρκοζί.

Θεωρείται επίσης ύποπτος για απόπειρα άσκησης επιρροής επί δικαστικών κύκλων υπέρ του Νικολά Σαρκοζί.

«Θα τον βοηθήσω» φέρεται να λέει ο Νικολά Σαρκοζί στον Τιερί Ερζόγκ στις 5 Φεβρουαρίου, σε κινητό τηλέφωνο που έχει αγορασθεί σε πλαστό όνομα. «Εγώ θα τον προωθήσω... Τηλεφώνησέ του σήμερα και πες του ότι εγώ πηγαίνω στο Μονακό και ότι θα δω τον πρίγκιπα».

Στις 24 Φεβρουαρίου, σε νέα επικοινωνία, ο Νικολά Σαρκοζί λέει στον δικηγόρο του: «Μπορείς να του πεις ότι θα κάνω το διάβημα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης (Μονακό) αύριο ή μεθαύριο».

Αλλά τελικά, ο Νικολά Σαρκοζί ξανατηλεφωνεί στον δικηγόρο του στις 26 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά από το επίσημο τηλέφωνό του, αυτό για το οποίο η δικαστική έρευνα θεωρεί ότι γνωρίζει ότι παρακολουθείται. Ο πρώην πρόεδρος τού λέει: «Κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν λίγο γελοίο, και προτίμησα να μην μιλήσω».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Τιερί Ερζόγκ θα έχουν παρόμοια συνομιλία, αλλά αυτή φορά στο μυστικό κινητό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Monde, η δικαστική έρευνα έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι Σαρκοζί και Ερζόγκ έμαθαν στις 25 Φεβρουαρίου ότι η μυστική γραμμή τελεί επίσης υπό παρακολούθηση και ότι «προσάρμοσαν αναλόγως τα λόγια και τις πράξεις τους».

Η δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά, δηλαδή αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας, άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από