Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανιστούν σήμερα στο Κοινοβούλιο για να «νομιμοποιήσουν την πολιτική εκτροπή» όπως υποστηρίζουν. Ωστόσο, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα βρίσκονται ξανά δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Αυτή τη φορά, άλλωστε, τα «βήματα» είναι γνωστά. Αρχικά μια μεγάλη εκδήλωση στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη –για τη ΔΕΗ είχε γίνει στον ημιώροφο του Τιτάνια. Στη συνέχεια προβλέπονται εξορμήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών σε νομούς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτές και σε παράλιες περιοχές «που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση» μέσω του νομοσχεδίου. Και, φυσικά, θα υπάρξει κοινή κοινοβουλευτική δραστηριότητα με την ελάσσονα αντιπολίτευση για τη σύνταξη ενός «πανομοιότυπου» αιτήματος διεξαγωγής συζήτησης για δημοψήφισμα στην Ολομέλεια.

ΜΕΤΡΟΥΝ ΝΙΚΕΣ. Κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ομόφωνη διαπίστωση ήταν ότι η πρωτοβουλία για τη «μικρή ΔΕΗ» υπήρξε απόλυτα πετυχημένη. Τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν ήταν τα εξής: υπήρξαν ρήγματα στο μνημονιακό μπλοκ (Προκόπης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης) τα οποία αποσυντόνισαν την κυβέρνηση. Γύρω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αθροίστηκαν τελικά 139 βουλευτές (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι, ΚΚΕ) και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. Υπήρξε διχασμός στο ΠαΣοΚ καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «χίλια μέλη του ζήτησαν αλλαγή πολιτικής» από τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στα θετικά προσμετρήθηκε ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντί να περιμένει «σε λογική ώριμου φρούτου» και μετατόπισε το κέντρο του πολιτικού σκηνικού γύρω από το «σχέδιο 120». Και ασφαλώς το ότι αναδείχθηκε το ζήτημα της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» το οποίο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημαίνει «μεγάλα συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή όμως υπήρξαν και επισημάνσεις ότι η πρωτοβουλία γύρω από τη ΔΕΗ «ρευστοποίησε» έναν πιθανό μελλοντικό σύμμαχο, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, όπως εκτιμήθηκε κατά τη συνεδρίαση ΚΟ και ΠΓ, οι τριγμοί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ δημιουργούν νέα δεδομένα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το 139 στέλνει μήνυμα σε ό,τι αφορά το 180» ήταν το ζουμί της εκτίμησης αυτής. Ομως ο ίδιος αριθμός στέλνει μήνυμα και στο «σχέδιο 121», δηλαδή την προσπάθεια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Στο νούμερο αυτό αθροίζεται και η Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα με το κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην προεκλογική πολιτική όξυνση. Χθες, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Γιώργος Σταθάκης μίλησαν για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Σταθάκης, τώρα πια ξεπουλιέται «ο σκληρός πυρήνας» της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή η ενέργεια και το νερό, αφού στη χώρα έχουν γίνει ήδη ιδιωτικοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «λογιών λογιών επιχειρηματιών λαμόγιων, που έρχονται και με τη στήριξη του κράτους να κάνουν δήθεν επενδύσεις, αυτοί που έχουν βγάλει τα κουτάλια, τα πιρούνια και έχουν βάλει την πετσέτα στο λαιμό και περιμένουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ για να κερδοσκοπήσουν και να κονομήσουν».