Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της oστεοαρθρίτιδας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων εφαρμόζονται από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ προωθούνται πρωτοποριακές τεχνικές για ταχεία αποκατάσταση εξατομικευμένων αρθροπλαστικών ελάχιστης επεμβατικότητας.

Με τη νέα επεμβατική μέθοδο και το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σε μία έως δύο ημέρες από έξι έως επτά που είναι με την κλασική επέμβαση.

Οι νέες τεχνικές παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου από τον διευθυντή Παναγιώτη Μυστίδη και το ιατρικό επιτελείο του Α΄ Ορθοπαιδικού Τμήματος του νοσοκομείου, τους αναπληρωτές διευθυντές Κώστα Σαρόπουλο και Γεώργιο Τζαγκαράκη και τον επιμελητή Χρήστο Θανασά.

Οι γιατροί χαρακτήρισαν τη χρήση βλαστικών κυττάρων ως την «καλύτερη δυνατή πρόληψη» για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αρχικών σταδίων.

Οπως εξήγησε ο κ. Μυστίδης, «ο μυελός των οστών περιέχει κύτταρα που λέγονται μεσεγχυματικά. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα του αρθρικού χόνδρου (δηλαδή της αρθρικής επιφάνειας), συμβάλλοντας στην επούλωση της βλάβης. Λαμβάνονται από το οστό της λεκάνης με τοπική αναισθησία και μετά απομονώνονται, συμπυκνώνονται και τοποθετούνται, άμεσα, με μία απλή ένεση στην πάσχουσα περιοχή».

Επίσης, στο Ιατρείο Βιοθεραπειών του νοσοκομείου εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma), δηλαδή, «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες». Η διαδικασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται από τον ασθενή μία μικρή ποσότητα αίματος, όπως σε μία συνηθισμένη αιμοληψία.

Μετά από λίγα λεπτά οι αυξητικοί παράγοντες έχουν απομονωθεί και συμπυκνωθεί από το αίμα του. Κατόπιν τοποθετούνται υπό τοπική αναισθησία, με μία απλή ένεση, στη περιοχή της βλάβης. Και στους δύο τύπους θεραπειών δεν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται μόλις σε μία επίσκεψη του ασθενή, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Όπως εξήγησαν ο κ. Σαρόπουλος και ο κ. Τζαγκαράκης, στο νοσοκομείο εφαρμόζονται σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές στο ισχίο (ASI, εξατιμικευμένη αρθροπλαστική) και στο γόνατο (MIS, μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, εξατομικευμένη Αρθροπλαστική) σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη αρθρίτιδα.

«Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive) προσφέρουν αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τη δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς» είπε ο κ. Τζαγκαράκης, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές σε μικρότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Θανασά, την αποτελεσματικότερη φροντίδα του ασθενή επιτυγχάνουν η μικρότερη χειρουργική τομή, η διατήρηση της ακεραιότητας μυών και τενόντων, η μικρότερη απώλεια αίματος, ο περιορισμός της ανάγκης για μετάγγιση, η διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του γόνατος και αντικατάσταση μόνο του παθολογικού (στην μονοδιαμερισματική), η τοποθέτηση αρθροπλαστικής μετά από εξατομικευμένη μελέτη της ανατομίας του ασθενή και η γρηγορότερη αποκατάσταση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από