Δυσκολότερη υπόθεση εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί φέτος η εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε σύγκριση με πέρυσι, ειδικά στις… ευκολότερες σχολές! Η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων προϊδεάζει για άνοδο των βάσεων ειδικά σε σχολές μεσαίας ζήτησης και διατήρηση των σχολών αιχμής στα υψηλά τους περσινά επίπεδα.

Παρά τη διάψευση των προσδοκιών των υποψηφίων για μεγάλες βαθμολογίες σε ορισμένα μαθήματα, όπως η Εκθεση, τα Λατινικά, η Ανάπτυξη Εφαρμογών, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς προέκυψαν χαμηλότεροι βαθμοί και υψηλότερη αποτυχία από τα αναμενόμενα, οι εκτιμήσεις ειδικών και φροντιστών επιμένουν στο «ψήλωμα» του πήχη των βάσεων και σε μεγάλο συνωστισμό υποψηφίων στις μεσαίες σχολές.

Ωστόσο, σε όλα τα πεδία, και ιδίως στο 1ο και στο 5ο, θα υπάρξουν και αρκετές περιπτώσεις σχολών που θα εμφανίσουν πτώση των βάσεών τους. Αντίθετα, σε αρκετές περιφερειακές σχολές θα προκύψει άνοδος και εξαιτίας των μετεγγραφών (οι τελικές αποφάσεις για τις οποίες, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο) αφού πολλοί υποψήφιοι που δικαιούνται μετεγγραφή θα διαλέξουν την τεθλασμένη οδό, δηλαδή να δηλώσουν μια περιφερειακή σχολή που έχει αντίστοιχή της σε κεντρικό πανεπιστήμιο, ώστε να εισαχθούν εκεί με λιγότερα μόρια και κατόπιν να πάρουν μετεγγραφή. Η εικόνα που δίνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνης Φλωρόπουλος, έχει ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Εκθεση. Οι βαθμολογίες δεν ήταν τόσο υψηλές όσο περίμεναν οι μαθητές. Οι αρχικές εκτιμήσεις διαψεύστηκαν γιατί οι τελικές βαθμολογίες δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες τους.Λογοτεχνία Κατεύθυνσης. Μέτριες επιδόσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.Βιολογία Γενικής Παιδείας. Η βαθμολογία καλύτερη από την περσινή.Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Πολύ καλύτερες επιδόσεις.Ιστορία Κατεύθυνσης. Οχι σημαντικές μεταβολές.Λατινικά Κατεύθυνσης. Εκτιμάται μικρή μείωση της βαθμολογίας των άριστων μαθητών.Αρχαία Κατεύθυνσης. Βαθμολογίες στα ίδια επίπεδα.

Το συμπέρασμα: αυξήσεις κλιμακούμενες ανά σχολή, μικρότερες στις υψηλόβαθμες και μεγαλύτερες στις σχολές μεσαίας ζήτησης (συνωστισμός) Η Νομική Αθήνας θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια. Αντίθετα, στα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται πτώση.

2ο- 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Οι μαθητές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.

Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Φυσική Κατεύθυνσης. Η αποτυχία πλησιάζει τα ίδια περσινά επίπεδα.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παρατηρούνται πάρα πολύ υψηλές βαθμολογίες.

Ανάπτυξη Εφαρμογών. Χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με ό,τι περίμεναν.

Η εκτίμηση: ανοδικές τάσεις κλιμακούμενες ανά σχολή, με συνωστισμό στις μεσαίες σχολές. Εκτιμάται άνοδος από 250 ώς και πάνω από 1.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Παρά τις χαμηλότερες βαθμολογίες στη Χημεία και τη Βιολογία, στα υπόλοιπα μαθήματα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές στις Ιατρικές Σχολές που βρίσκονται παραδοσιακά στο πιο υψηλό σημείο (η Αθήνα αναμένεται να πιάσει τα 19.000+ μόρια) ενώ στις μεσαίες σχολές οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Και εδώ παρατηρείται συνωστισμός.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας πρέπει να είναι από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των τελευταίων ετών. Αποτέλεσμα, επειδή τα μαθήματα αυτά είναι αυξημένης βαρύτητας και δίνουν τα περισσότερα μόρια, θα επηρεάσουν πολύ τις βάσεις και θα τις ωθήσουν προς τα πάνω. Στις μεσαίες σχολές ο συνωστισμός παραμένει, αλλά και σε ορισμένα τμήματα υψηλής ζήτησης (π.χ. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά) οι βάσεις φαίνεται να ανεβαίνουν.