Η διάδοχος του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να πέσει στα βαθιά. Προτεραιότητές της, οι έλεγχοι των φορολογουμένων στη λίστα Λαγκάρντ και των off shore, αλλά και η αξιολόγηση των στελεχών στη Γραμματεία. Οπλα της, το διδακτορικό και οι περγαμηνές της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Την προηγούμενη Δευτέρα που έγινε γνωστή η νέα ιδιότητα της Κατερίνας Σαββαΐδου, δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομά της συνδεόταν με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Από τον Ιούλιο του 2013, η νομικός που εξειδικεύεται σε φορολογικά ζητήματα ήταν μέλος του πενταμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου της ΓΓΔΕ, το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει συμβουλές σε βαρύνοντα ζητήματα στρατηγικής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Η πρώτη της θεσμική συνάντηση με τον τότε υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον πρώην γενικό γραμματέα Χάρη Θεοχάρη πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, στην ιδρυτική συνεδρίαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου. Σε γενικές γραμμές το κλίμα στη συνεδρίαση αυτή περιγράφηκε ως «καλό».

Αυτό ήταν το βάπτισμα του πυρός στον κόσμο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Εκεί απέκτησε ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις της ηγεσίας για μεγαλύτερες αλλαγές στη νομοθεσία και στις υπηρεσίες, εκεί έμαθε ότι ως μέλος του συμβουλίου γνωμοδότησης θα πρέπει να εμπλακεί σε θέματα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας. Μιας αξιολόγησης η οποία σήμερα θεωρείται ένας από τους πλέον καυτούς φακέλους που παρέλαβε από τον προκάτοχό της καθώς για να επιτευχθούν τα διεθνή πρότυπα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες θα πρέπει να σπάσουν αρκετά αβγά σε όλα τα επίπεδα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι φάκελοι που καίνε στο συρτάρι της νέας γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Πρώτα από όλα οι έλεγχοι των φορολογούμενων της λίστας Λαγκάρντ που δεν τρέχουν με τους ρυθμούς που θα περίμενε η κοινωνία. Ο κατάλογος με τους φορολογούμενους που έβγαλαν λεφτά σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 και μετά, ο έλεγχος των off shore αλλά και των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Ολα αυτά θα πρέπει τώρα να τα διαχειρισθεί η κυρία Σαββαΐδου με έναν βασικό στόχο: Να χτίσει από το μηδέν το αίσθημα δικαίου μεταξύ των συνεπών φορολογούμενων και του κράτους που τόσο έχει πληγεί από την έναρξη της κρίσης. Και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα χτυπώντας τη φοροδιαφυγή.

Με διδακτορικό στην «Αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό δίκαιο», οι τίτλοι σπουδών της νέας γενικής γραμματέως μπορεί να παραπέμπουν σε ένα σκληρό τεχνοκράτη, όμως, η πραγματικότητα διαφέρει. Από το 2010, οπότε τέθηκε επί τάπητος το φλέγον ζήτημα επιτάχυνσης των φορολογικών δικαστηρίων, η Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ταχθεί υπέρ των αδυνάτων που χρειάζονται προστασία: «Στο δίλημμα μεταξύ επιτάχυνσης της φορολογικής δίκης ή παροχής αποτελεσματικής προστασίας, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: επιτάχυνση αρκεί να μη γίνονται εκπτώσεις στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας… Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε όπου οι πολίτες αμφισβητούν σχεδόν κάθε μορφή εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής, η επιτάχυνση της δίκης μέσω των ληφθέντων μέτρων […] μπορεί να οδηγήσει σε συντόμευση του χρόνου διεξαγωγής των φορολογικών δικών, η ορθότητα του αποτελέσματος, όμως θα είναι στη συνείδηση των φορολογούμενων αμφισβητούμενη», είχε αναφέρει η νέα γενική γραμματέας.

Από την επαγγελματική διαδρομή της και τις συμμετοχές της σε γνωμοδοτικά συμβούλια, συνέδρια και πάνελ με πρώην και νυν μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου δεν προσγειώθηκε στην καρέκλα της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων από τον… Αρη. Η ενασχόλησή της με φορολογικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, το ισχυρό τεχνοκρατικό προφίλ και οι αποστάσεις που τηρούσε από τα κομματικά και τα συνδικαλιστικά συστήματα κέρδισαν την ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη του Πιερ Λεπετί, γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και συνεργάτη της ομάδας Ράιχενμπαχ, που συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων για το τιμόνι της ΓΓΔΕ. Και η γνώμη των ξένων σε αυτή την επιλογή, ιδίως έπειτα από τα όσα ακούστηκαν «περί πολιτικών παρεμβάσεων» για την πρόκληση της παραίτησης Θεοχάρη, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστική.

Μια αναζήτηση σε αγγελίες των «Τεσσάρων Μεγάλων» εταιρειών φορολογικού σχεδιασμού, λογιστικής και ελέγχου στον πλανήτη για θέσεις Tax Senior Manager μπορούν να δώσουν μία ιδέα για τα όπλα της νέας γενικής γραμματέως με τα οποία θα δώσει τη δική της μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Από την περιγραφή του αντικειμένου εργασίας της συγκεκριμένης θέσης φαίνεται ότι ανάμεσα σε άλλα καθήκον ενός Tax Senior Manager είναι να «βοηθά τα φορολογικά τμήματα της εταιρείας που εξυπηρετούν τους πελάτες να λειτουργούν με την μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα καθώς και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες εξοικονόμησης φόρου που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες». Επίσης, να «διαχειρίζεται υψηλών απαιτήσεων τεχνικώς πολύπλοκα συμβουλευτικά πρότζεκτ» σε θέματα φορολόγησης, να «εκπαιδεύει επαγγελματίες σε διεθνή φορολογικά ζητήματα», ακόμα και να «χτίζει και να διατηρεί σχέσεις με τους πελάτες κερδίζοντας έργα και να συμβάλει στην προσέλκυση νέων πελατών».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ. Από την θέση της ως Tax Senior Manager η Κατερίνα Σαββαΐδου συμμετείχε ως εισηγήτρια σε σεμινάρια της PriceWaterhouseCoopers με θέματα «Διεθνή φορολόγηση», «Φορολογική κατοικία» και «Συνεργαζόμενα κράτη». Και τα τρία αυτά ζητήματα απασχολούν τις υπηρεσίες της Κομισιόν που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις φορολογικές συμφωνίες ευρωπαϊκών κρατών με μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές που διευκολύνουν φοροαποφυγή μέσα από ιδιαίτερα πολύπλοκα εταιρικά σχήματα με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Μάλιστα, η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τους φορολογικούς νόμους του 2010 του 2011 και την προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς φοροαποφυγής μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις που περιέχονται σε αυτούς.

Στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από την PriceWaterhouseCoopers, η Κατερίνα Σαββαΐδου έχει εργαστεί ως φορολογικός σύμβουλος και στην Arthur Andersen. Στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Βουλή, νομική σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ειδική συνεργάτις στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.