Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Ιούνιο διαπιστώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο δείκτης επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις 102 μονάδες από 102,6 τον Μάιο, καθώς η ένταση στην Ουκρανία και η ισχύς του ευρώ εμπόδισαν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό και την ανάπτυξη.

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, η ισχύς του ευρώ και οι γεωπολιτικές εντάσεις βαραίνουν στην καταναλωτική και βιομηχανική εμπιστοσύνη» δήλωσε αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας ότι «η επίπτωση αναμένεται να είναι προσωρινή και να αρχίσει να υποχωρεί, οδηγώντας στη βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ξανά στο δεύτερο εξάμηνο».

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό τομέα μειώθηκε στο -4,3 από -3,1 τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, ενώ αυξήθηκε στο 4,2 από 3,8 στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο -7,5.