Αναζωπυρώθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, η πυρκαγιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας λόγω των ισχυρών ανέμων, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικίες.

Η πυρκαγιά, που καίει από την Πέμπτη, μαίνεται κοντά σε τρία χωριά: Μαρτίνο, Λάρυμνα και Μάζι.

Επί τόπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 79 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Στο Ποικίλο Ορος η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Τα δύο αεροσκάφη αποχώρησαν, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Γαλατάκι Κορινθίας, που ξέσπασε την Πέμπτη με αποτέλεσμα ένα σπίτι να καεί ολοσχερώς, ενώ στάχτη έγιναν αρκετά στρέμματα με ελιές, χαμηλή βλάστηση και πεύκα.

Στη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια.

Στο σημείο παραμένουν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε Λάρισα και Καρδίτσα

Εφτά φωτιές μαίνονται στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας. Στην περιοχή των Φαρσάλων, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Ρήγειο, Πολυδάμειο και Βρυσιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που επιχειρεί με 15 οχήματα, 40 πυροσβέστες και 20 άτομα πεζοπόρο, oι φωτιές ξεκίνησαν από υπολείμματα καλλιεργειών και επεκτάθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο ρίψεις νερού από ψηλά έκαναν νωρίτερα δύο αεροσκάφη.

Από υπολείμματα καλλιεργειών ξεκίνησαν επίσης οι πυρκαγιές σε Συκεώνα Καρδίτσας και σε Βούνενα Λάρισας. Η πρώτη φωτιά επεκτάθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και η δεύτερη καίει δασική έκταση. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 4 πυροσβεστικά οχήματα με 10 άτομα. Μπάλες άχυρου καίει η φωτιά που έχει τεθεί υπό έλεγχο στο Ζάππειο Λάρισας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.