H ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2014 θα είναι μικρότερη του 4,2% που προβλέπουν οι δανειστές της χώρας, είπε την Τετάρτη η κεντρική τραπεζίτης της χώρας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 4%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΚΤΚ, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 4,1%, σε ετήσια βάση, έναντι 5% στο προηγούμενο τρίμηνο.

«Με βάση την εξέλιξη αυτή, η πρόβλεψη της τρόικας που έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, για συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% κατά τη διάρκεια του 2014, φαίνεται να είναι μάλλον απαισιόδοξη»», είπε και πρόσθεσε «περιμένουμε να είναι γύρω στο 4%».

Ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. «Η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», τόνισε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, προειδοποίησε, επιβάλλουν συνέχιση της προσπάθειας με την ίδια ένταση και σύνεση μέχρι την πλήρη ανατροπή των συνεπειών της κρίσης. Ήδη, πρόσθεσε, οι διεθνείς αγορές στέλνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρση περιορισμών όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη

Αναφερόμενη στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι κυπριακές αρχές έχουν άρει τους περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας, αλλά διατηρούν άλλους στις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Προτροπή στις τράπεζες για αναζήτηση κεφαλαίων

Η κυρία Γιωρκάτζη προέτρεψε τις εμπορικές τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενόψει των stress tests της ΕΚΤ αργότερα φέτος.

«Η αύξηση κεφαλαίου θα ήταν μία συνετή κίνηση γι’ αυτές ενόψει των stress tests», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η δημιουργία κεφαλαιακού μαξιλαρίου έναντι μελλοντικών απωλειών θα βοηθούσε στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Τράπεζα Κύπρου είπε την Τρίτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της αύξησης κεφαλαίου και της χρηματοδότησης του ομίλου σε συνάντηση που θα έχει στις 26 Ιουνίου.