Την ώρα που ο παλαίμαχος άγγλος φορ και νυν τηλεσχολιαστής Γκάρι Λίνεκερ καυτηρίαζε το «αμυντικογενές, αργό και βαρετό παιχνίδι της Ελλάδας», η εθνική ποδοσφαίρου παίζοντας με περίσσεια ψυχή έμενε ζωντανή στη μάχη για την πρόκριση στις 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Αγωνιζόμενη με δέκα παίκτες από το 37′ λόγω της αποβολής του Κατσουράνη και δίχως να θέλξει με την απόδοσή της, η Εθνική απέσπασε ισοπαλία (0-0) από την Ιαπωνία και πλέον με νίκη επί της Ακτής του Ελεφαντοστού την ερχόμενη Τρίτη στη Φορταλέζα θα προκριθεί στην επόμενη φάση (υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα νικήσει η Ιαπωνία την αδιάφορη βαθμολογικά Κολομβία).

Στα αποδυτήρια της ομάδας στην Αρένα ντας Ντούνας μετά το τέλος της αναμέτρησης επικρατούσε χαρά, ικανοποίηση, σχεδόν ανακούφιση, διότι οι παίκτες, που το τελευταίο δεκαήμερο βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της βαριάς ήττας από την Κολομβία, της κριτικής που δέχθηκαν και του θερμού επεισοδίου μεταξύ του Γιώργου Τζαβέλλα και του Γιάννη Μανιάτη, δεν αποχωρούν πρόωρα και άδοξα από τη διοργάνωση αλλά εξασφάλισαν ακόμη μία ευκαιρία για να διεκδικήσουν το εισιτήριο στην επόμενη φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Οι Ελληνες έχουν ακόμη πέντε ημέρες για να ελπίζουν σε μια ιστορική πρόκριση» δήλωσε στην «ΟΜΑΔΑ» ο αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που παραμένουμε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Και μόνο που ο κόσμος στην Ελλάδα θα περιμένει με τόση ανυπομονησία το τελευταίο ματς, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση και μας δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει του τελικού με την Ακτή».

Ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Εθνικής, που έχει καταγράψει στο ποδοσφαιρικό κοντέρ του 137 αγώνες, δεν έκρυψε την πίστη του για πρόκριση, κάτι που τόνιζε πάντως προτού καν η Ελλάδα βρεθεί επί βραζιλιάνικου εδάφους. «Εχουμε μπροστά μας πέντε ημέρες δουλειάς. Πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε την Ακτή και να προκριθούμε. Ολα τα παιδιά το πιστεύουν» είπε ο φυσικός ηγέτης και η ψυχή της Γαλανόλευκης, ο οποίος θυμήθηκε την προ διετίας κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα στο Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

«Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και έχουμε δείξει ότι στα δύσκολα βγάζουμε καλό πρόσωπο, το ίδιο είχαμε κάνει και με τη Ρωσία» είπε ο Τυπάρας αναφερθείς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, οπότε η Ελλάδα έπειτα από δύο αγωνιστικές είχε, όπως και τώρα, μόλις έναν βαθμό (ισοπαλία με την Πολωνία και ήττα από την Τσεχία) αλλά κατά την τελευταία αγωνιστική νίκησε σε ένα συγκλονιστικό ματς-τελικό τη Ρωσία (1-0) με δικό του γκολ και προκρίθηκε στις 8 καλύτερες της Ευρώπης.

Στο κύκνειο άσμα του στις εθνικές ομάδες, των οποίων αποτελεί μέλος από το μακρινό 1994, ο 37χρονος πια Καραγκούνης θέλει να πανηγυρίσει την πρόκριση για να κλείσει ιδανικά μια απόλυτα επιτυχημένη καριέρα που ουδείς άλλος έλληνας παίκτης έχει ζήσει από καταβολής ποδοσφαίρου.