Tην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αθήνα. Τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, και ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κατσιαδάκης.

Ο επικεφαλής του Ολυμπιακού κινήματος είχε επίσης ιδιαίτερες συναντήσεις με το μέλος της ΔΟΕ, Λάμπη Νικολάου, και με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος του παρουσίασε όλες τις δράσεις της ΔΟΑ, αλλά και το έργο που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, της οποίας ηγείται, προσφέροντάς του και το αναμνηστικό μετάλλιο της ΕΘΝ.Ο.Α..

Στη συνέχεια ο Τόμας Μπαχ προήδρευσε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που είχε συγκληθεί γι΄αυτό τον λόγο. Τον επικεφαλής της ΔΟΕ καλωσόρισε ο Σπύρος Καπράλος: «Κύριε πρόεδρε, είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να γνωρίσετε τα μέλη της Ολομέλειας. Είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά την παρουσία σας στην Αρχαία Ολυμπία, για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Σότσι».

Στη συνέχεια ο κ. Καπράλος παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός, λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης κρατικής χρηματοδότησης.

Τέλος, εξήγησε τις προσπάθειες που κάνει η ΕΟΕ για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αθλητών και την καλύτερη προετοιμασία τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Και έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Σας ευχαριστούμε και πάλι κύριε Μπαχ που είστε εδώ. Ξέρουμε πόσο αγαπάτε τον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

»Προέρχεστε άλλωστε από τον Αθλητισμό, ενώ είστε και Ολυμπιονίκης, κι αυτό μας δίνει πολλές ελπίδες, ότι οι προσπάθειές σας για τον εκμοντερνισμό της ΔΟΕ θα φέρουν τις αλλαγές που χρειάζονται, ενώ με την προσωπική σας καθοδήγηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και θα παραμείνουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο».

Ο Τόμας Μπαχ στην ομιλία του ανέφερε: «Είναι μεγάλη η χαρά που βρίσκομαι εδώ, ειδικά όταν όλοι ξέρετε πόσο εκτιμώ την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό. Έκανα εδώ το πρώτο μου ταξίδι ως πρόεδρος της ΔΟΕ, όχι μόνο λόγω της Τελετής Αφής για το Σότσι, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού στη χώρα και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να συζητήσω με τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο τη σημασία που έχει η Ελλάδα στο Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

»Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από όσα άκουσα σχετικά με τις δράσεις που έχετε αναπτύξει κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και ως Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Ξέρετε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σε ανοιχτή γραμμή μαζί σας, τόσο με το μέλος της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου, αλλά και τους κ.κ. Καπράλο και Κούβελο, που είναι μέλη Επιτροπών της ΔΟΕ, για να συζητάμε τα προβλήματά σας, αλλά και να επεξεργαστούμε το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος, μέσω επαφών για την Ολυμπιακή Ατζέντα του 2020.

»Σχετικά με τη δική σας κατάσταση, έχω να πω ότι είναι σημαντικό να κοιτάμε το μέλλον, αλλά ακόμα πιο σημαντικό να δούμε το παρόν και την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών σας. Εμείς ως ΔΟΕ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και συνεχίζουμε τη συμφωνία που έγινε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να δίνουμε κάποια χρήματα για τη βοήθεια των αθλητών. Όπως είχα δεσμευτεί και στην πρώτη επίσκεψή μου, θα συνεχιστεί η στήριξη σε αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, όπως είχε γίνει και μέχρι το 2012.

»Θέλω μάλιστα να τονίσω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδεχθούμε το αίτημα του κ. Καπράλου και να διπλασιάσουμε τις αθλητικές υποτροφίες, από 10 άτομα που ήταν ως τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, σε 20, δίνοντας την βοήθεια κατευθείαν σε αυτούς. Σας ευχαριστώ και πάλι και για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία».