Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Κολομβίας για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Τη μάχη – με φόντο την επιστροφή της χώρας σε τελικό Μουντιάλ μετά από 16 χρόνια – δίνουν ο νυν πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο νικητής του πρώτου γύρου Οσκαρ Ζουλουάγα.

Στον α’ γύρο ο Σάντος έλαβε το 25,6% των ψήφων, έναντι 29% που συγκέντρωσε ο Οσκαρ Σουλουάγα.

Η αναμέτρηση των δύο πολιτικών – που κάποτε κάθονταν γύρω από το ίδιο τραπέζι υπουργικού συμβουλίου (επί προεδρίας Ουρίμπε) – έχει να κάνει με ένα δίλημμα: θα μπει τέλος στον πόλεμο με τους αντάρτες ή ο πόλεμος θα συνεχίζεται για άγνωστο χρονικό διάστημα;

Η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια, έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας με στόχο να μπει οριστικά τέλος σε έναν πόλεμο 50 ετών που έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες.

Ο νυν πρόεδρος Σάντος δεσμεύεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το διάλογο σε αντίθεση με τον Ζουλουάγα, ο οποίος τάσσεται κατά της συνεννόησης με τους αντάρτες.

Πολιτικός μέντορας του Σουλουάγα είναι ο τέως πρόεδρος, Αλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής στην Κολομβία.

Ο Ουρίμπε δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Σάντος, τον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε στο ύπατο αξίωμα το 2010.

Επί προεδρίας Ουρίμπε οι αριστεροί αντάρτες των FARC δέχθηκαν σοβαρότατα πλήγματα, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε επίπεδο ηγετών.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης κατά των ανταρτών συντονίζονταν από τον τότε υπουργό Αμυνας: τον Σάντος που έγινε πρόεδρος και αποφάσισε να διαπραγματευθεί μαζί τους.

Για πολλούς παρατηρητές, οι αντάρτες αποφάσισαν να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου ακριβώς γιατί αποδυναμώθηκαν στρατιωτικά την τελευταία 10ετία.

Για πολλούς η νίκη του Ζουλουάγα θα είναι ουσιαστικά νίκη του τέως προέδρου Ουρίμπε, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να επανέλθει.