Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλεγμένος πρόεδρος για το 2015, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Eρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η υποψηφιότητα κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του CERN από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο Δ. Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Το 1975 ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με την επιστημονική του ομάδα το μηχανισμό παραγωγής του μποζονίου Higgs, συμβολή που αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον Πίτερ Χιγκς κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Βραβείου Νομπέλ τον Δεκέμβριο του 2013.

Διακεκριμένος καθηγητής

Ο κ. Νανόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει οριστεί εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN, θέση που κατείχε και από το 2005 έως το 2010. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει στηρίξει πολύπλευρα την ελληνική επιστημονική κοινότητα Σωματιδιακής Φυσικής στη συμμετοχή της στα ερευνητικά προγράμματα του CERN.

«Η υποψηφιότητα του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του CERN είναι πολύ σημαντική αλλά και τιμητική για την Ελλάδα» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.

«Με μια τόσο ισχυρή υποψηφιότητα η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς, δεδομένου ότι πρόκειται για τη θέση του επικεφαλής ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου Διεθνούς Οργανισμού, που έχει εσχάτως βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs» πρόσθεσε ο κ. Βασιλάκος.