Ενα νέο κράτος φαίνεται να σχηματίζεται στον αραβικό κόσμο: το Τζιχαντιστάν. Μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) επέφεραν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι, καταλαμβάνοντας την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, και τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, τα μεγαλύτερα της χώρας. Συνεχίζοντας την επέλασή της στις βόρειες επαρχίες του Ιράκ, η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του κύριου στόχου της, τη δημιουργία ενός σουνιτικού χαλιφάτου μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Σε ανακοίνωσή τους στο twitter, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ προσδιόρισαν ότι η κατάληψη της Μοσούλης, πρωτεύουσας της περιφέρειας Νινευί, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο «την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής και την κάθαρσή της από τους αποστάτες». Οσον αφορά τους αμάχους, μόνο από τη Μοσούλη έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν μέχρι τώρα περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.
80 ΟΜΗΡΟΙ. Η κρίση όμως δεν περιορίζεται στα σύνορα του Ιράκ καθώς οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ αιχμαλώτισαν και κρατούν ομήρους και 80 τούρκους πολίτες, μεταξύ των οποίων οδηγοί φορτηγών, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, διπλωματικοί αξιωματούχοι, ακόμη και μικρά παιδιά. Επειτα από σχετικό αίτημα της Τουρκίας, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους τούρκους ομήρους.
Υπεύθυνος για την επέλαση του ΙΚΙΛ είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, σύμφωνα με δηλώσεις ισλαμιστών μαχητών, του κινήματος της παγκόσμιας Τζιχάντ. Εχοντας υπό τον έλεγχό του περιοχές της Ανατολικής Συρίας και του Δυτικού Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εμφανίζεται ως ο μοναδικός από τους ηγέτες των οργανώσεων που αναδύθηκαν από τους κόλπους της Αλ Κάιντα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ιδρύοντας ισλαμιστικό κράτος.  Ο Μπαγκντάντι ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση ως μαχητής πυρήνων της Αλ Κάιντα. Το 2010 τέθηκε επικεφαλής του ΙΚΙΛ ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε και πέρα από τα σύνορα του Ιράκ την επόμενη χρονιά, όταν ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος και ο Μπαγκντάντι επέλεξε να στείλει στη Συρία έναν από τους βοηθούς του, τον Αμπού Μοχαμάντ αλ Γκολάνι. Εκεί ο Γκολάνι ίδρυσε το Μέτωπο Αλ Νούσρα, οργάνωση επίσης προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, που σύντομα ξεχώρισε ως η πιο ισχυρή από τις δυνάμεις που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Στη συνέχεια όμως, εξαιτίας της δύναμης που απέκτησε, ο Γκολάνι αρνήθηκε να θέσει τις δυνάμεις του υπό τον έλεγχο του Μπαγκντάνι, με αποτέλεσμα ο ηγέτης του ΙΚΙΛ να κηρύξει τον πόλεμο στον πρώην σύντροφό του. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ΙΚΙΛ από τον σκληρό πυρήνα της Αλ Κάιντα καθώς και την επιδείνωση της σχέσης του Μπαγκντάντι με τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, τον αποδυναμωμένο ηγέτη της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ομως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους τζιχαντιστές καθώς ο Μπαγκντάντι ήταν ο μοναδικός από τους ηγέτες των προσκείμενων στην Αλ Κάιντα οργανώσεων ο οποίος δεν δήλωσε αφοσίωση στον Ζαουάχρι μετά τη δολοφονία του Λάντεν. Και ο λόγος που δεν το έκανε είναι γιατί «ο Σεΐχης Οσάμα τού είχε αναθέσει, πριν δολοφονηθεί, την ίδρυση του κράτους», όπως ανέφερε ένας μαχητής του ΙΚΙΛ - σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο Αλ Ζαουάχρι.


Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

Η κατάληψη των διυλιστηρίων του Μπαϊτζί από τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι. Πάντως ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι διαβεβαίωσε οι εξαγωγές της χώρας του θα συνεχιστούν κανονικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από