Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα αρνηθεί την τελευταία δόση, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, του διεθνούς προγράμματος διάσωσης προκειμένου να μην αναγκαστεί να επαναφέρει το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών της χώρας, στη σκιά της εμπλοκής που δημιουργήθηκε με το δικαστικό μπλόκο σε σειρά μέτρων λιτότητας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διεθνείς πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) επρόκειτο να καταβάλουν στη Λισαβόνα την τελευταία δόση από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η καταβολή του ποσού αναβλήθηκε μέχρι η κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα για τα μέτρα λιτότητας που απορρίφθηκαν στα τέλη Μαΐου ως αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη απέρριψε τρία από τα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, περιλαμβανομένης της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που αμοίβονται με πάνω από 675 ευρώ μηνιαίως.

Ως αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί «τρύπα» περίπου 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση Κοέλιου έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στη λήψη νέων, εναλλακτικών μέτρων, μέχρι να γίνουν γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις για τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την Πέμπτη ότι η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί «να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».