Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποκατάσταση του ονόματος Στάλινγκραντ, στη θέση του σημερινού ονόματος – Βόλγογκραντ -, της πόλης που υπήρξε θέατρο μιας από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια ακόμη απόπειρα του ηγέτη του Κρεμλίνου να φλερτάρει με το ένδοξο παρελθόν της ΕΣΣΔ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας. Οπως ανέφερε το πρακτορείο Ιταρ-Τας ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε συνάντηση με ρώσους βετεράνους του πολέμου κατά τους εορτασμούς της D-Day και είπε ότι θα πράξει «ανάλογα με τη θέληση των κατοίκων» του Βόλγογκραντ.

Μέχρι το 1925, η πόλη που αριθμεί περισσότερους από ένα εκατ. κατοίκους και βρίσκεται στην καρδιά μιας τεράστιας βιομηχανικής ζώνης, ονομαζόταν Τσαρίτσιν. Μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ προς τιμήν του ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν και άλλαξε και πάλι όνομα το 1961: Ηταν η εποχή του Νικίτα Χρουστσόφ που στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης έδωσε στην πόλη το σημερινό της όνομα, Βόλγογκραντ.

Ωστόσο η ακτινοβολία της μάχης του Στάλινγκραντ είναι τεράστια ακόμη και σήμερα, 71 χρόνια μετά. Και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για αποκατάσταση του ονόματος.

Εκπρόσωπος του Πούτιν, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος δεν έχει κάποια προτίμηση σχετικά με το όνομα. Αλλά προσέθεσε πως ο ηγέτης του Κρεμλίνου αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές του η αλλαγή του ονόματος μιας πόλης, «κατανοεί ότι το ζήτημα απασχολεί μια ολόκληρη γενιά» βετεράνων.