Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας η μυρωδιά από τα καμένα πήρε καιρό για να ξεθυμάνει. Επτά χρόνια πριν, περισσότερα από 36.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ενώ ανατράπηκαν οι ισορροπίες για τη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού. Επτά χρόνια μετά η ζωή αρχίζει να επανέρχεται στον πνεύμονα της Αττικής.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 27 Ιουνίου 2007 στη Στεφάνη Βοιωτίας έμελλε να επιφέρει πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Από το σύνολο των 36.338 στρεμμάτων που κάηκαν στον εθνικό δρυμό τα 21.800 ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης, τα μεγαλύτερα από τα δέντρα αυτά ήταν ηλικίας 180-240 χρόνων! Τα υπόλοιπα 10.000 στρέμματα ήταν φυτεμένα με χαλέπιο πεύκη 30-50 ετών, τα άλλα 4.000 που κάηκαν ήταν αείφυλλα και πλατύφυλλα φυτά. Ενα ολόκληρο οικοσύστημα είχε καταστραφεί. Ταυτόχρονα, και ελεύθεροι πληθυσμοί ελαφιών, ζαρκαδιών και αιγάγρων που ζούσαν στον δρυμό έπεσαν θύματα της φωτιάς.

Στο σύνολό της η καμένη έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα και ελήφθησαν μέτρα τόσο για την προστασία του εδάφους στην αποτεφρωμένη γη όσο και για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στους γειτονικούς δήμους. Κατασκευάστηκαν έτσι πάνω από 2.000 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων-κλαδοπλεγμάτων, 4.050 ξυλοφράγματα και 33 λίθινα φράγματα στα διάσπαρτα ορεινά ρέματα. «Τα αείφυλλα και πλατύφυλλα (πουρνάρια, σχίνοι, κουμαριές κ.λπ.) έχουν αποκατασταθεί κατά 100%. Και η χαλέπιος πεύκη ανανεώθηκε πλήρως, είναι πλέον ορατά τα νεαρά δεντράκια που αναπτύσσονται, έχουν τώρα έως και 1,5 μ. ύψος. Οσο για τα έλατα, κάθε χρόνο φυτεύουμε και νέα μικρά φυτά. Εχουν μπει συνολικά 25.000 σε περίπου 5.000 στρέμματα, με τα πιο ψηλά να φτάνουν τώρα το 0,80 μ.» λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη του Δασαρχείου Πάρνηθας.

«Προσπαθούμε σιγά σιγά να φτιάξουμε ξανά το ελατόδασος. Εχουν γίνει εκτεταμένες αναδασώσεις, κυρίως ελάτης, αλλά και μαύρης πεύκης, σε συγκεκριμένες, όχι στις βραχώδεις, θέσεις του βουνού. Αν περπατήσει κανείς σήμερα στην Πάρνηθα βλέπει τα ελατάκια και την υπόλοιπη βλάστηση που μεγαλώνουν. Είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς δεν έχουμε αποτυχία –ευρεία ξήρανση στις νέες αυτές φυτεύσεις. Η Πάρνηθα ξαναπήρε ζωή, το μαρτυρά και ο αυξημένος αριθμός ελαφιών (1.300) που ζουν εκεί…» σημειώνει ο Κώστας Δημόπουλος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Δασαρχείο, φορέας, Πυροσβεστική και εθελοντικές οργανώσεις κάθησαν χθες στο ίδιο τραπέζι, για την κατανομή αρμοδιοτήτων, με κοινό στόχο την πρόληψη και την καταστολή κάθε πιθανής εστίας φωτιάς στον εθνικό δρυμό. Στον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα της Αττικής, μόλις 30 χιλιόμετρα από την Ομόνοια.