Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συνέλαβε τέσσερις άνδρες, σύμφωνα με την οποία είναι μέλη της ουκρανικής εθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας που θεωρούνται ύποπτα για το σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στην Κριμαία, κατηγορία που αρνείται η οργάνωση αυτή.

Οι τέσσερις άνδρες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε δύο εμπρηστικές επιθέσεις τον Απρίλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ύποπτοι ανήκουν σε ομάδα που κατηγορήθηκε για το σχεδιασμό δύο βομβιστικών επιθέσεων κατά τις επετειακές εκδηλώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κριμαία στις αρχές Μαΐου, παρότι καμιά επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε. Τα όπλα και τα εκρηκτικά βρέθηκαν στα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να τοποθετήσουν «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό» κοντά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και σε άγαλμα του Λένιν τη νύχτα της 8ης προς 9η Μαΐου στη Συμφερούπολη, καθώς και να βάλουν φωτιά στα γραφεία της «Ρωσικής κοινότητας της Κριμαίας» και του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία «Ενωμένη Ρωσία» στις 14 και 18 Απριλίου.

Ο Δεξιός Τομέας έπαιξε ρόλο στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον προσκείμενο στη Μόσχα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο, ενώ αποτελεί συχνά στόχο κατηγοριών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

Στο Κίεβο, ο Δεξιός Τομέας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει αν οι συλληφθέντες έχουν σχέση με την οργάνωσή του ενώ απέρριψε ως «κατάφωρο ψέμα» τους ισχυρισμούς ότι ενεπλάκη σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Ο Δεξιός Τομέας λειτουργεί σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άρτεμ Σκοροπάντσκι. «Ο Δεξιός Τομέας ουδέποτε σχεδίασε, δεν σχεδιάζει και ουδέποτε θα σχεδιάσει τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες συνιστούν προπαγάνδα και προβοκάτσια της FSB, διαδόχου της σοβιετικής KGB.

«Ο βασικός στόχος της οργάνωσης ήταν να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες στη Συμφερούπολη, τη Σεβαστούπολη και τη Γιάλτα και να καταστρέψει σειρά υποδομών στις οποίες περιλαμβάνονταν γραμμές ηλεκτροδότησης και σιδηροδρομικές γέφυρες. Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων διενεργείται έρευνα για τρομοκρατία», ανακοίνωσε η FSB, σύμφωνα με το Itar-Tass.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Πρώτο Κανάλι έδειξε εικόνες από βίντεο της FSB με τους τέσσερις ύποπτους αναφέροντας ότι οι άνδρες είχαν μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης του Λεφόρτοβο στη Μόσχα.