Φόβους ότι ο προχθεσινός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη και προκάλεσε τον τραυματισμό 267 ανθρώπων στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει τη διέγερση γειτονικών ρηγμάτων, όπως είναι αυτά της Σκιάθου, της Αλοννήσου και του Μαλιακού, εκφράζουν οι επιστήμονες.

Ο σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, μιας περιοχής που δίνει ιδιαιτέρως μεγάλες δονήσεις. Η έως τώρα εκτίμηση είναι ότι τα 6,5 ρίχτερ αποτελούν τον κύριο σεισμό καθώς η περιοχή δίνει δονήσεις ώς 7 ρίχτερ.

Δύο σεισμοί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του σεισμού είναι η παρατεταμένη διάρκεια. Η εξήγηση που δίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος είναι ότι στην ουσία έγιναν δύο σεισμοί με διαφορά 10-15 δευτερολέπτων.

«Ο πρώτος ήταν μεγέθους 6,3 ρίχτερ και ο δεύτερος που σημειώθηκε ανατολικότερα, γι’ αυτό και έγινε περισσότερο αισθητός στην Τουρκία, ήταν 6,5 ρίχτερ.

Γι’ αυτό και τα διεθνή ινστιτούτα που έχουν εικόνα για όλη τη διάρρηξη έκαναν λόγο για σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» τόνισε. «Τέτοιο σεισμό είχαμε και το 1978 στη Θεσσαλονίκη, μεγέθους 6,6 ρίχτερ».

Την ίδια ώρα, μετά την εκτίμηση ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια και το ελληνικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας διέρχεται κατά 95% από θαλάσσια περιοχή, οι όποιες επιπτώσεις από έναν άλλο σεισμό κατά βάση θα είναι περιορισμένες για την Ελλάδα.

«Είμαστε σε επιφυλακή αλλά δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους προαναφερόμενος λόγους» συμπληρώνει ο Ευθύμιος Λέκκας. Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναγνωρίζει ότι η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς, όπως το 1981 στη Λήμνο –μεγέθους λίγο παραπάνω από τον προχθεσινό.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι πολύ μεγάλοι σεισμοί μεγέθους μέχρι 8 ρίχτερ γίνονται στο τμήμα της Βόρειας Ανατολίας που διασχίζει την Τουρκία.

Το ρήγμα της Ανατολίας. Διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία –βρίσκεται στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Θεωρείται το πιο ενεργό ρήγμα της Ευρώπης και έχει προκαλέσει καταστροφικές σεισμικές δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ούαιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (Δυτική Τουρκία) το 1912 και τον σεισμό στο Ερζιντσάν (Ανατολική Ανατολία) το 1939. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε στις 17 Αυγούστου 1999 στη Νικομήδεια (σημερινό Ισμίτ) και το Ντιζτσέ –ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Είχε μέγεθος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχασαν τη ζωή τους 23.000 άνθρωποι.

Οι πιο πρόσφατοι, χωρίς όμως να θρηνήσουμε θύματα, έγιναν στην παρακείμενη περιοχή του Αϊ-Στράτη και της Λήμνου το 1982 και το 1983, μεγέθους 6,8 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα.

Το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου. Η προέκτασή του στο Βόρειο Αιγαίο λέγεται ρήγμα Βορείου Αιγαίου και εκτείνεται μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, φθάνοντας έως τις Σποράδες. Το συνολικό του μήκος –μαζί με το τουρκικό τμήμα –φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα.

Η προειδοποίηση. Οπως αναφέρει, στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμιος Λέκκας, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο για σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ στο Βόρειο Αιγαίο, την Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. «Τα τελευταία χρόνια μάς κοινοποιούνται από τον κ. Παπαζάχο τέτοιες προειδοποιήσεις τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε άσκηση ετοιμότητας τον Ιανουάριο στη Λήμνo» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μετασεισμοί

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και χθες το απόγευμα έγιναν 130 μετασεισμοί μεγέθους μέχρι 5,3 βαθμών

της κλίμακας Ρίχτερ.