Κατάθλιψη στην εφηβεία
Ο 17χρονος γιος μας έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, και ακολουθεί θεραπεία. Τελευταία είναι πεσμένος ψυχολογικά και έχει πολύ άγχος λόγω Πανελλαδικών. Ανησυχούμε μήπως κάνει κακό στον εαυτό του.
Η αυτοκτονία αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου στην εφηβεία μετά τα δυστυχήματα και η κατάθλιψη είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου γι' αυτήν. Η πράξη της αυτοκτονίας στην εφηβεία είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας σύνθετης και εξαιρετικά πολύπλοκης αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων, που πρώτα οδηγούν τον έφηβο στο «προαυτοκτονικό» στάδιο. Εκεί διαφορετικά γεγονότα μπορούν να γίνουν αφορμές και κίνητρα, μεταμορφώνοντας την αυτοκτονία στη μοναδική λύση. Τα αίτια που χτίζουν μια προαυτοκτονική ευαλωτότητα σχετίζονται με προβλήματα στην οικογενειακή και στη διαπροσωπική ζωή που του μοιάζουν δισεπίλυτα, το ανεξέλεγκτο άγχος, ο φόβος αποτυχίας, οι ισχυρές και «αδιέξοδες» πεποιθήσεις (π.χ. «η ελπίδα είναι χαμένη»), η αίσθηση ανημποριάς, η απόγνωση και η αδυναμία προβολής του εαυτού στο μέλλον κ.ά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αυτοκτονία αποτελεί μια ασυνείδητη επιδίωξη αυτοτιμωρίας ή εκδίκησης ενός «άδικου» περιγύρου. Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται οι προηγούμενες απόπειρες, το οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, οι καταχρήσεις, η παρορμητικότητα, η επιθετικότητα, η ψυχολογική αστάθεια, η κατάθλιψη και οι πρόσφατες απώλειες. Αν, μάλιστα, ο έφηβος περιστοιχίζεται από βία μαθαίνει ότι η (αυτο)επιθετικότητα αποτελεί λύση στα προβλήματα ζωής. Αν παρατηρείτε κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο παιδί σας, ιδίως αν έχει εκφράσει πολύ αρνητικές σκέψεις γύρω από τη ζωή και τον θάνατο ή αν έχετε υποψίες ότι έχει συγκεκριμένο αυτοκτονικό πλάνο, μιλήστε αμέσως στον γιατρό του (μπορεί το άγχος του να επιδεινώνει την κατάθλιψη και να χρειάζεται αύξηση της αγχολυτικής αγωγής). Μιλήστε επίσης στον ίδιο: πείτε του ότι ανησυχείτε γι' αυτόν και πως είστε δίπλα του κάθε στιγμή για να τον στηρίξετε σε ό,τι τον απασχολεί. Θυμίστε του ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και ιερό από την προσωπική ευτυχία, καθώς και ότι αυτή είναι ανεξάρτητη και πιο δυνατή από την επιτυχία στις εξετάσεις.
Αγχος και αρρυθμίες
Είμαι γυναίκα 23 ετών. Επειτα από μία περίοδο άγχους και κρίσεων πανικού απέκτησα αρρυθμίες, που μου προκαλούν θλίψη και απόγνωση.
Το πρωταρχικό πρόβλημα είναι ότι μεταφράζετε μέσα σας τα σωματικά συμπτώματα με υπέρμετρο άγχος. Ισως νιώθετε ένοχη για τα συμπτώματά σας, βλέπετε τον εαυτό σας ως αδύναμο χαρακτήρα, σκέφτεστε ότι αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε στις προσδοκίες του εαυτού σας ή των σημαντικών για εσάς ανθρώπων, ή φοβάστε ότι θα νιώθετε για πάντα έτσι, με αποτέλεσμα να μην προσπαθείτε να βρείτε λύσεις και να δείτε τον εαυτό σας έξω από τα συμπτώματά αντί να ταυτίζεστε με αυτά όπως τώρα. Με το πέρασμα του χρόνου ίσως εγκλωβιστήκατε σε έναν φαύλο κύκλο όπου έχετε αποκτήσει μια ψυχαναγκαστική προσκόλληση στις σωματικές σας αισθήσεις και ειδικότερα στους χτύπους της καρδιάς. Ετσι, όταν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε αρρυθμίες, φοβάστε και κάνετε τις συναφείς αλυσιδωτές ερμηνείες περί της σημαντικότητάς τους. Οι ερμηνείες των συμπτωμάτων, όμως, είναι εκείνες που σας οδηγούν στην απόγνωση και όχι τα συμπτώματα καθαυτά. Με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία (ιδανικά γνωσιακής-συμπεριφορικής κατεύθυνσης) θα μάθετε εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας των συμπτωμάτων σας, ενώ μία παράλληλη βραχεία φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να είναι βοηθητική στη μείωση του άγχους να επανακτήσετε ένα αίσθημα ελέγχου στη ζωή σας, ένα πολύτιμο συναίσθημα για την τωρινή σας ψυχολογία.


Εργασιακή πίεση και στρες
Είμαι άνδρας 53 ετών, με ιδιαίτερα απαιτητικό επαγγελματικό ρόλο που μου προκαλεί κόπωση, σωματικούς πόνους και ψυχική φόρτιση. Είναι στρες;
Το στρες είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική κατάσταση που εκδηλώνεται με νοσηρές σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Στα σωματικά του συμπτώματά περιλαμβάνονται πόνοι (στους μυς, στο στήθος, στο κεφάλι), ταχυκαρδία, κόπωση, εφίδρωση, υψηλή πίεση, δύσπνοια, δυσπεψία,  δερματοπάθειες κ.ά. Στα ψυχολογικά, άγχος, μελαγχολία, ένταση, θυμός, κακή διάθεση και αίσθημα ανικανοποίητου. Στη συμπεριφορά παρατηρούνται επιθετικότητα, μειωμένη εργασιακή απόδοση, κυνισμός, καταχρήσεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διαταραγμένη όρεξη, αϋπνία και απομόνωση, ενώ στη νοητική σφαίρα παρουσιάζονται μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη, αίσθημα απώλειας ελέγχου και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οταν οι εργασιακές πιέσεις υπερβαίνουν τις ικανότητές μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές, νιώθουμε στρες το οποίο ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές μας αντιλήψεις για μια πιεστική κατάσταση και οδηγεί στα παραπάνω συμπτώματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από