«Η Κίνα “απείλησε σοβαρά την ειρήνη” εγκαθιστώντας μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου κοντά σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας», δήλωσε, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, μετά τις αιματηρές αντικινεζικές ταραχές που ξέσπασαν στην χώρα του.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Μανίλα, έπειτα από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να χαρακτηρίσουν την εγκατάσταση της εξέδρας αυτής παράνομη ενέργεια, μεταξύ των τόσων άλλων που έχει διαπράξει η Κίνα σε αυτήν την διαφιλονικούμενη περιοχή, σύμφωνα με τους ίδιους.

Αντικινεζικές ταραχές, οι πιο βίαιες εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν στο Ανόι και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ μετά την εγκατάσταση από την Κίνα μιας δεξαμενής άντλησης πετρελαίου κοντά στο αρχιπέλαγος Παρασέλ. Αυτό ελέγχεται από την Κίνα από το 1974 αλλά διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Από τις ταραχές αυτές έχασαν την ζωή τους τέσσερις Κινέζοι και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο απομάκρυνε χιλιάδες συμπολίτες τους από το Βιετνάμ.

Αφού επέτρεψε τις κινητοποιήσεις για ορισμένες ημέρες, το Ανόι απέτρεψε οποιαδήποτε απόπειρα πραγματοποίησης διαδηλώσεων την περασμένη Κυριακή και έχει σταματήσει την συνέχιση, προς το παρόν τουλάχιστον, του κινήματος αυτού.