Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σημαία ότι τα Μνημόνια δεν θα έπρεπε να τα είχαν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις διότι δεν είχαν στόχο τη σωτηρία της Ελλάδας αλλά τη διάσωση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, που διακρατούσαν ελληνικά ομόλογα αξίας δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ. Και ότι το λεγόμενο Grexit δεν ήταν παρά ένα εφεύρημα-φόβητρο της κυβέρνησης Σαμαρά για να μην ψηφίσει ο κόσμος ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλείται μάλιστα κάποια δήλωση της κυρίας Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την οποία εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ η ευρωζώνη θα διαλυόταν.

Ωστόσο τη θεωρία Τσίπρα διαψεύδει ο αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του («Stress test») που μόλις κυκλοφόρησε. Σε αυτό περιγράφει το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που του είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε προέβλεπε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ ώστε να τρομοκρατηθεί ο γερμανός ψηφοφόρος και να δεχθεί την εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων ώστε να στηριχθεί η ευρωζώνη και να στηθεί ένα τείχος προστασίας για την κρίση χρέους. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ, ενώ αναφέρει και δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο».

Η μαρτυρία Γκάιτνερ κάνει σαφές ότι ο εξοστρακισμός της Ελλάδας από το ευρώ ήταν υπαρκτό σχέδιο. Και ότι παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις Βενιζέλου στον Σόιμπλε –η τελευταία στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Monopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας –να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Γερμανία συζητούσε το Grexit έως και τα τέλη του 2012!

Συμπέρασμα: ο κ. Τσίπρας οφείλει μία συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό επειδή τζόγαρε πολιτικά με την τύχη της χώρας. Αν ο ελληνικός λαός είχε πιστέψει τα αβάσταχτης ελαφρότητας λεγόμενα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόμασταν σήμερα στη δραχμή και στις ουρές των συσσιτίων, με ελάχιστες προοπτικές να βγάλουμε για δεκαετίες το κεφάλι από το νερό.